10. Sınıf Fizik Berkay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52

10. Sınıf Fizik ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Fizik ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Dr. Tuncay TUNÇ, Necati BAĞCI tarafından 282 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Erman BİLİNGEN tarafından yapılmış.

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 52 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru:

Bir çivi, pil yardımıyla mıknatıs özelliği kazanabilir. Bu nasıl olamaktadır?

  • Cevap: Bir çivi, elektromıknatıs haline getirilerek mıknatıs özelliği kazandırılabilir. Burada pil içerisindeki güçten faydalanılmaktadır.

    Elektrik akımı kullanılarak elde edilen mıknatıs türüne elektromıknatıs adı verilmektedir. Bu sayede mıknatıs özeliği kazanan çivi gibi cisimler manyetik özellikteki her maddeyi çekme kapasitesine sahip olurlar. Bu şekilde mıknatıslanan cisim kutupları sağ el kuralı ile bulunabilir. Mıknatısın kutupları telden geçen akım yönüne bağlıdır. Bu sayede çekim özelliği kazanmış mıknatısın çekim gücü bobinin sarım sayısı, telden geçen akım miktarı, pil sayısı ve pil gerilimi değerlerinin tümü ile doğru orantılıdır. Bu durumun ana nedeni cisim etrafından geçen tel sayesinde manyetik akım oluşmasıdır. Böylece çivi aynı zamanda mıknatıs özelliği kazanmaktadır.

Fotoğraftaki çivinin etrafına daha fazla sarılırsa çekim gücü değişir mi?

  • Cevap:

Pusula kullanarak yönünüzü bulabilirsiniz. Bu nasıl olmaktadır?

  • CevapPusula; cep saatine benzeyen pusulanın üzerinde bulunan kuzey-güney doğrultusunu gösteren mıknatıs iğnesine sahiptir ve bu iğne sayesinde yön belirlediğimiz alettir.

    Pusula ile yön bulma;

    Pusulanın üzerinde kuzey ve güney yönünü gösteren iki uç bulunmaktadır. Renkli boyanmış ucu daima kuzeyi göstermektedir.

    Pusula manyetik bir alettir ve metal cisimlerle temas halinde bulunursa ibre yanlış yönü gösterebilir.

    Yüzümüzü kuzeye döndüğümüzde arkamız güney, sağımız doğu ve solumuz batıyı göstermektedir.

    Harita üzerinde yön bulabilmek için kerteriz hesabı yapılır. Kerteriz ise; hedef ve manyetik kuzey arasında kalan açıya verilen isimdir. Haritada hayali olarak giriş ve çıkış noktaları belirlendikten sonra kerteriz alınır. Haritaya çizilen hayali çizgilerle pusula yönü paralel olmalıdır. Bu sayede yönümüzü bulabiliriz.

    Pusula her zaman kuzeyi gösterdiği için yönümüzü bu şekilde ayarlayabiliriz. Ormanlarda ve denizlerde pusula ile bu şekilde yön bulunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.