11. Sınıf Felsefe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60

11. Sınıf Felsefe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 11. Sınıf Felsefe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı

Metinde kırmızıyla yazılan kavramlarla ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap:
  • cahil şehir: Farabinin bir şehir tanımlamasıdır. Erdemsiz şehirlerin ortak özelliği ise “cehalettir”. Öncelikle başkanı “bilge” değildir. Sonra, halkı saadet hakkında yanlış düşünceye sahiptir. Onlar için hayatın gayesi görünen şeylerdir: Sağlık, refah, cömertlik, büyüklük, saygı ve itibar görme hırsı.
  • hikmet: bilinemeyen neden, gizine akıl ermeyen neden. bilge kimsenin taşıdığı nitelik, bilge olma durumu.

Metinde altı çizili yerde belirtilmek istenen düşünce nedir? Açıklayınız.

  • CevapBir toplumda kimin hangi vasıflara sahipse yönetici olabileceği üzerine görüş bildirmiştir. Düşünüre göre bu özelliklerden ilk beşini altısını barındıran kişi yönetici olabilir. 

Fârâbî’ye göre erdemli şehrin yöneticisi neden adalet tarafında olması gerekmektedir?

  • Cevap:Eğer şehirde toplanmanın amacı mutluluk olmazsa, o zaman şehir erdemsiz olacaktır. Peki mutluluk bir şehre nasıl gelecektir? Elbette adaletle. Eğer bir toplum içinde adalet varsa o toplum da mutlu olur. Mutluluk da beraberinde erdemli şehri oluşturur. 

Metinde geçen erdemli şehirin yöneticisinin özelliklerinden hareketle Fârâbî’nin dünya devleti oluşturma idali, günümüz açısından uygulanabilir mi? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Pek uygun değildir. Çünkü günümüzde yönetici olan herkes öncelikle kendi çıkarlarını düşünmekte. Bunun yanında bütün dünya halkları adına barış ve mutluluk istemek yerine sadece kendi milletinden ülkesinden olanların refahını ve mutluluğunu gözetmektedir. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.