4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241

4. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Sanat Sayfa 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244 El Sanatlarını Yaşatalım Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 238 Cevabı

1 . El sanatlarıyla ilgili ne biliyorsunuz?

  • Cevap: Türk el sanatlarından Ebru, Hattat, Nakkaş, Minyatür, Oya yapımcılığı, Bakırcılık ve Semercilik sanatlarını biliyorum.

2. Yakın çevrenizde el sanatları ürünleriyle uğraşan var mı?

  • Cevap: Evet var, komşumuz ebru sanatıyla ilgileniyor.

1. ETKİNLİK 

Metni okurken zihninizde oluşan soruları yazınız. Soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

  • Cevap: Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.

2. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 241 Cevabı

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

  • Cevap:

El Sanatlarını Yaşatalım Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

3. ETKİNLİK 

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Sergide hangi el sanatları tanıtılmaktadır?

  • Cevap: Sergide Trabzon hasırından, iğne oyaları ve işlemelere, kukla yapımından, keçe ve şile bezinin tezgahta dokunmasına, gümüş, bakır işçiliğine, çömlek yapımına, camın sanatla buluşmasına kadar pek çok el sanatının tanıtımı yapılmaktadır.

2. Cama nasıl şekil verilmektedir?

  • Cevap: Usta, camları elindeki bir maşa ile tutarak ısıtıyor, sonra da onlara değişik şekil veriyor, içine renkler karıştırarak ışıltılı hale getiriyor.

3. Telkari nasıl yapılmaktadır?

  • Cevap: Gümüş telleri ilmek ilmek örmek için kaynağıyla tek tek birleştiriyor. Sonra telkari yapılıyor.

4. Şile bezinin özü nedir?

  • Cevap: Şile bezinin özü pamuk ipliğidir.

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 242 Cevabı

Metinle ilgili iki soru yazıp cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Çocukların gittikleri serginin adı nedir?
Cevap: “El İşi Sanatlarımızı Yaşatalım” sergisidir.
Soru: Hakan ve Gökhan’ın dikkatini en çok ne çekiyor?
Cevap: Hakan ve Gökhan’ın dikkatini en çok cama şekil verilmesi çekiyor.

5. ETKİNLİK 

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap:

  • Konu: El sanatlarımız.
  • Ana fikir: Birbirinden güzel el sanatlarımız bulunmaktadır. Bunları yaşatmaya çalışmalıyız.

6. ETKİNLİK 

El sanatlarıyla uğraşmak insanlar için neden önemlidir? Sınıfça konuşunuz.

  • Cevap: El sanatlarıyla uğraşmak kişinin hayal dünyasını geliştirir. Kişinin, öz güven kazanmasına ve insanların takdirini almasına neden olur.

7. ETKİNLİK 

Metinde yazım yanlışı yapılan kelimelerin altını çizerek yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

YEMENİCİLİK

  • Cevap:

Yemeni(,) cilalanmış deriden el emeğiyle yapılan sağlıklı ayakkabıdır(.) Osmanlı’da zengin bir ayakkabı kültürü vardır(.) İnce işçilikle süslenmiş saray için yapılmış pabuçlar(,) bugün topkapı Sarayı pabuç Hazinesi(‘)nde bulunmaktadır(.) Saray içierisinde yumuşak yemeniler giyilirken, dışarıda sarı deriden  yapılmış işlemelerle bezenmiş yemeniler tercih edilmiştir(.) Yemeniye uygulanan modeller ile yemeni farklı isimler alır. Tokalı Osmanlı Yemenisi(,) Saray Yemenisi(,) Postal gibi isimleri vardır(.)

Hafza BOYNUKALIN

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 243 Cevabı

Soruları sosyal medya mesajına göre cevaplayınız.

1. Mesaj kim tarafından yazılmıştır?

  • Cevap: Mesaj, Efe Uçal tarafından yazılmıştır.

2. Mesaj kime yazılmıştır?

  • Cevap: Ufuk Erim’e yazılmıştır.

3. Mesajın yazılma amacı nedir?

  • Cevap: Resim yarışmasından dolayı arkadaşını tebrik etmek için yazılmıştır.

9. ETKİNLİK 

“El Sanatları” konulu bir şiir yazınız. Yazdıklarınızı sınıf içinde okuyabilir, okul veya sınıf panosunda sergileyebilirsiniz. Yazdığınız şiirlerle şiir yarışmalarına katılabilirsiniz.

  • Cevap:

El Sanatları

El emeği göz nuru,
Çömlek, bakır ve ebru,
Hepsini usta yapar,
Hayallerini yansıtır.

Memleketin her yerinde,
Çeşitli el sanatları var,
Ustaların önünde,
El işçiliği eserler var.

(İzzet Demir)

10. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 244 Cevabı

Türküyü kendi yazı stilinize göre yazınız.

ATA BARI
Bahçası var, bağı var
Ayvası var, narı var
Atamızdan yadigar
Biz de ata barı var

Uzun uzun kamışlar
Ucunu budamışlar
Benim ela gözlümü
Askere yollamışlar
(…)

  • Cevap: Bunu kendiniz yazmalısınız.

 

22 yorum yazılmış “4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241”

  1. Yüküdür aklı sende olmayanı ısrarla yüreğinde taşımak için bir şey yok ki benim uy gu la ma ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için çok teşekkür ederim canım benim ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için çok teşekkür ederim canım benim ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için

  2. Yüküdür aklı sende olmayanı ısrarla yüreğinde taşımak için bir şey yok ki benim uy gu la ma ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için çok teşekkür ederim canım benim ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için çok teşekkür ederim canım benim ya da arama yapabilirsiniz merhaba ve bu yüzden de bir şey yok ki benim için

  3. 3.etkinlik 1. Sorusunda dedimki nereye yazam lan dedim ve hoca telefonu gördü
    Kwkememmdmdkdkkwowııeow

  4. Derssi kendin yapıp internetten bakmayacaksın kendin yapacaksın be sınavlarda başarılı olucaksın

    1. Evet. Kendin yapacaksınki basarılı olasın . 👧 katılıyorum sana DENİZ SU arkadasımmmmmm ☺☺☺☺☺

  5. Thank you siz olmasanız yapamayız ödevleri sizin sayenizde yapıyoruz tekrar Thank you Sizi seviyorum iyi ki varsınız

  6. Çok teşekkür ederim
    Sizi seviyorum
    Öğretmen hep aferin diyor
    Teşekkür ederim
    ❤️❤️❤️😽💞💌💟👍👍👍👍

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir