6. Sınıf Din Kültürü MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

6. Sınıf Meb Din Kültürü Sayfa 110-115 Cevapları

6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 4. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 110, 111, 112, 113, 114, 115 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM
A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ilk inen ayetlerde ne anlatılmaktadır? Açıklayınız.

Hz. Muhammed’e ilk indirilen ayetlerin hangileri

Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ilk indirilen ayetlerin hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber Efendimiz,  610 yılının Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde yine Hira Mağarası’nda bulunurken yanına Cebrail (a.s.) geldi ve şu ayetleri Efendimize bildirdi;

Hz. Muhammed’e inen ilk ayetler Alak Suresinin ilk beş ayetleridir.

Alak Suresi  ilk 5 ayet;

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

1. Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2. O, insanı bir alekadan (embriyodan) yarattı.
3. Oku! Rabb’in sonsuz kerem sahibidir.
4. o Rab ki kalemle yazmayı öğretti.
5. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.

2. Hz. Peygamber, İslam’ı tebliğ etmeye niçin önce yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız

Hz. Peygamber, İslam’ı tebliğ etmeye niçin önce yakınlarından başlamıştır

Hz. Peygamber, İslam’ı tebliğ etmeye niçin önce yakınlarından başlamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber Efendimiz, kendisine gelen ilahi emir üzerine tebliğe ilk olarak akrabalarından başlamıştır. Hz. Peygamberin önce yakın akrabalarının İslam inancını benimsemesi, bu dinin diğer kabile ve topluluklar arasında yayılmasını da kolaylaştıracaktı. Bu yüzden tebliğe yakın akrabalarından başlamıştır.

Haberi önce en yakınımıza iletiriz. Bize inanacak güvenecek bize uyacak olan her zaman ilk önce en yakınımızdır. Peygamberimiz de davetine en yakınından başlamış ki, Hz. Hatice (r.a.) ilk müslümanlardandır.

Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’tan aldığı bu emir üzerine öncelikle yakın çevresini İslam dinine davet etmeye başladı.
Güvendiği yakın dost ve akrabalarına İslam dinini anlattı.

Eşi Hz. Hatice (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çağrısına uyan ilk kişiydi. Daha sonra yardımcısı Zeyd, amcasının oğlu Hz. Ali (r.a.), Mekke’nin ileri gelen tüccarlarından biri olan Hz. Ebu Bekir (r.a.) İslam dinini kabul ettiler. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ilk önce yakın çevresine İslam dinini anlatmaya başlaması, İslam dininin yayılmasını kolaylaştırdı.

Üç yıl gizli bir şekilde süren çağrı sonucunda Müslümanların sayısı kırka ulaştı.

3. Medine sözleşmesinin maddeleri nelerdir? Yazınız

Medine sözleşmesinin maddeleri nelerdir

Medine sözleşmesinin maddeleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

“Muâhât” denilen Ensâr-Muhâcir kardeşliği ile Müslümanlar arasındaki cemiyet ni­zâmını tesis eden Allâh Resûlü, vakit geçirmeden Medîne’de yaşayan Yahûdîleri de yazılı bir metinle vatandaş kabûl etti ve Medîne Şehir Devleti’nin bir nevî anayasası olacak bâzı esaslar ortaya koydu. “Medîne Vesîkası” adı verilen ve İslâm Devleti’nin kurulu­şunun resmî bir tescîli durumunda olan bu belgenin bâzı umdeleri şunlardı:

“Bismillâhirrahmânirrahîm.

1- Kureyşli ve Yesribli (Medîneli) mü’minler ile onlara tâbî ve dâhil olanlar ve onlarla birlikte cihâd edenler -diğer insanlardan ayrı- bir ümmettir.

2- Bozgunculuk ve tecâvüz yapılmayacaktır. Takvâ sâhibi mü’minler, içlerinden azgınlık eden, zulüm ve haksızlık yapmak isteyen, günah işleyen, düşmanlık eden ve mü’minler arasında karışıklık çıkaran kimseye karşı hep birlikte cephe alacaklar ve -o kendilerinden birinin evlâdı bile olsa- hepsinin elleri onun aleyhine kalkacaktır.

3- Cinâyet işlenmeyecek, işlendiği takdirde Muhâcirler ve Medîne’deki her âile, kan diyetlerini aralarında müştereken örfe göre ödeyeceklerdir. Her zümre, esirlerinin kurtuluş akçelerini de -mü’minler arasında mâlum olan âdil esaslar dâiresinde- müştereken ödeyeceklerdir.

4- Mü’minler, borçlu ve âile efrâdı kalabalık olanları kendi hâllerine bırakmayarak onların kurtuluş akçelerini veya kan diyetlerini -aralarında mâlum olan âdil esaslar dâiresinde- ödeyeceklerdir.

5- Medîne içinde ve dışında güvenlik sağlanacaktır. Medîne’den çıkan da Medîne’de oturan da emniyette bulunacaktır. Bir zulüm veya suç işleyen kimse bundan müstesnâdır.

6- Yahûdîler dîn hürriyetine sâhip olacaklardır. Yahûdîler kendi dinlerinde, müslümanlar da kendi dinlerinde olacaklardır. Bize tâbî olan Yahûdîler de hiçbir zulme uğramaksızın ve aleyhlerinde bir ittifak olmaksızın yardım göreceklerdir. Herhangi bir harp çıkarsa, taraflar birbirine yardım edeceklerdir. Yahûdîler, mü’minlerin yanında savaşa devâm ettikleri müddetçe, savaş masraflarına katılacaklardır.

7- İki taraf da müşrikleri himâye etmeyecektir. Ne Kureyşliler, ne de onlara yardım edenler, hiçbir sûrette himâye olunmayacaktır.

8- Medîne içinde harp yasaktır. Yesrib Vâdisi’nin içerisi, bu sahîfe sâhipleri için harâm (yâni dokunulmaz) bir bölgedir. Dışarıdan bir saldırı olursa, taraflar bölgelerini koru­yacaklardır. Bir tarafın yaptığı sulhu diğer taraf da kabûl edecektir. (Savaş hâlinde) Yahûdîlerin masrafları kendilerine, Müslümanların masrafları da kendilerine âit olacaktır. Şu kadar ki, onlar bu sahîfe sâhiplerine harp açanlara karşı aralarında yardımlaşacaklar ve birbirlerine karşı kötülük yerine nasihat, hayırhâhlık ve iyilik esas olacaktır. Hiç kimse, müttefikine kötülük yapmayacak, mazluma mutlakâ yardım edilecektir.

9- Anlaşmazlık çıkarsa, mesele Allâh ve Resûlü’ne arz edilecek, Hz. Peygamber’in verdiği hükme riâyet edilecektir.

10- Allâh’ın ahdi ve teminâtı birdir (aynı seviyededir); onların en hakir görülenlerine bile şâmildir. Çünkü mü’minler diğer insanlardan ayrı olarak birbirlerinin mevlâsı, yâni müttefik ve dostudur.

11- Onlardan (Yahûdîlerden) hiçbir kimse, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) izni olmadan askerî bir sefere çıkamayacaktır.

Şüphe yok ki Allâh Teâlâ bu sahîfedekilere riâyetsizlikten son derecede sakınan, doğruluğu ve iyiliği şiâr edinen kimselerden râzı olur. Bu yazı, bir zâlimi ve suçluyu cezâlandırmaya aslâ mânî olmayacaktır.

Allâh iyilik yapan ve kötülüklerden sakınan kimseleri himâye eder. Muhammed (s.a.v.) Allâh’ın Resûlü’dür.”(İbn-i Hişâm, II, 119-123; İbn-i Kesîr, el-Bidâye, III, 263-264; Hamîdullâh, el-Vesâik, s. 57-64)

4. Hicretten sonra Hz. Peygamber, Medine’de hangi faaliyetleri gerçekleştirmiştir?

Hicretten sonra Hz. Peygamber, Medine’de hangi faaliyetleri gerçekleştirmiştir

Hicretten sonra Hz. Peygamber, Medine’de hangi faaliyetleri gerçekleştirmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hicretten sonra Peygamberimizin Medine’de yaptığı ilk faaliyetler nelerdir? 

  • Hz. Muhammed’in katkılarıyla Medine’de  ilk kez divan teşkilatı kurulmuştur.
  • Ele geçirilen yerler yönetim birimlerine ayrılmıştır. Bunun sonucunda da büyük şehirler meydana gelmeye başladı.
  • Hicri takvim kullanılmaya başlanmıştır.
  • Adli teşkilatlar kurularak, illere kadılar atanmıştır.
  • Ekonomi alanında iyileştirmeler yapıldı.
  • Irak, Mısır, Suriye, Cünd gibi alanlara ordugah şehirleri kurulmuştur.
  • Halifeler seçimler sonucunda görev başına gelmişlerdir.
  • Askeri sistemde ikta sistemi benimsendi.
  • Irak Müslümanların eline geçmiştir ve böylece İran yolu açılmıştır.
  • Türklerle siyasi ilişkiler bu dönemlerde kurulmaya başlanmıştır.

gibi çeşitli olaylar ve durumlar, hicretten sonra Peygamberimizin Medine’de yaptığı ilk faaliyetlere örnek olarak verilebilir.

5. Mescid-i Nebi’nin toplumsal işlevleri nelerdir? Açıklayınız.

Mescid-i Nebi’nin toplumsal işlevleri nelerdir

Mescid-i Nebi’nin toplumsal işlevleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

MESCİD-İ NEBİ’NİN İŞLEVLERİ
Cami Fonksiyonu

  • Peygamberimiz (s.a.v), Medine’ye hicret ettiğinde Müslümanların toplu halde ibadet edebileceği yer yoktu. Onun için  Hz. Muhammed ilk iş olarak bir mescid  yapılmasına karar vermiştir.
  • İnşası yaklaşık olarak 7 ay süren Mescid-i Nebi bittikten sonra Bilal-ı Habeşi tarafından ilk ezan okunmuştur. Müslümanlar her namaz vaktinde burda olarak topluca ibadet etmeye başlamışlardır.

Okul Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, Mescid-i Nebi yapılırken yanına, bitişik olarak, üstü kapalı Suffe denilen bir yer yaptırmıştır. Buraya kimsesiz ve fakir öğrencileri yerleştirmiş, eğitim-öğretim görmelerini sağlamıştır.
  • Bu kişiler gündüzleri Mescid-i Nebide Peygamberimizden ders görmüş, dinleneceklerinde ise bu Suffe denilen yerde  istirahat etmişlerdir. Burada yetişen öğrenciler, öğretmen olarak görevlendirilmişlerdir.

Hastane Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, savaşlarda yaralanan sahabelere tedavi için hastane yapılmasına karar vermiştir.
  • Müşriklerle yapılan pek çok savaşta yaralanan Sahabe, Mescid-i Nebiye getirilmiş ve onlara ilk tedavi orada yapılmıştır.

Meclis Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, idari ve askeri gibi önemli konuların görüşüldüğü, istişare edildiği bir meclis yaptırmıştır.
  • Peygamberimiz, toplumu ilgilendiren her konuda onlarla istişare yapmış, onların görüşlerini almıştır.
  • Özellikle yapılacak olan her savaş öncesi Müslümanları Mescide toplamış ve nasıl bir savaş yapmaları gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunmuştur.
  • Ayrıca Mescid, Müslümanların sevinç ve mutluluklarını; üzüntü ve kederlerini paylaştıkları bir toplanma merkezi olmuştur.

Konukevi Fonksiyonu

  • Peygamberimiz, yurt dışından gelen devlet başkanlarının, elçilerinin, misafirlerin ve evsiz kimselerin kaldığı bir merkez yaptırmıştır.
  • Peygamberimiz görüşmek için gelen devlet başkanları ve elçiler burada ağırlanmıştır. Farklı dinlere mensup olan bu kişiler ibadetlerini Mescidde özgürce yapmışlardır.
  • Ayrıca kalacak biryeri olmayan, evsiz ve bekar kimselerde kendilerine kalacak bir yer buluncaya kadar Mescid-i Nebi de misafir edilmiştir.
  • Peygamberimiz de Mescid-i Nebi nin yanına eşlerinin ve kendisinin kalacağı Hane-i Saadet dediğimiz odalar yaptırmıştır.

6. Hz. Peygamberin Veda Hutbesinde değindiği konular nelerdir?

Hz. Peygamberin Veda Hutbesinde değindiği konular nelerdir

Hz. Peygamberin Veda Hutbesinde değindiği konular nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) vefat yıllarına yakın veda haccı gerçekleştirmiştir. Sahabeyle yaptığı hac ibadeti sırasında Mekke’nin değişik beldelerinde hutbeler irad etmiştir. Veda haccında yapılan bu hutbeler daha sonra birleştirilmiştir.

İslam Tarihi’nde yapılan veda haccı sırasındaki hutbeler, “Veda Hutbesi” olarak bilinmektedir. Veda Hutbesi’nin özelliği Peygamber (a.s.)’ın sahabeye son nasihatleri gibi bir mahiyette olmasıdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Veda Hutbesi’nde şunlardan bahsetmektedir:

– Kadın haklarının korunması gerektiğinden bahseder.
– Faizin haram olduğundan bahseder.
– Zinanın haram olduğundan bahseder.
– Kur’an-ı Kerim’den ayrılmamaktan bahseder.
– Sünnetten ayrılmamaktan bahseder.
– Kan davası güdülmemesinden bahseder.
– Irkçılık yapılmamasından bahseder.
– Borçların ödenmesinden bahseder.
– Can, mal ve namus güvenliğinden bahseder.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1- Cevap: C
2- Cevap: D
3- Cevap: B
4- Cevap: C
5- Cevap: C
6- Cevap: D
7- Cevap: C
8- Cevap: D
9- Cevap: A
10- Cevap: B

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerden uygun olanlarla doldurunuz.

1- Ensar 2- Safa Tepesi 3- suffe 4- Hicret 5- Hz. Ebu Bekir (r.a.)

D. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız.

1- D 2- Y 3- D 4- D 5- Y

BULALIM

1 numaralı kutudan başlayarak içten dışa doğru soruların cevaplarını bulunuz.
• Cevapların hangi sayı aralığında olduğu soruların başında belirtilmiştir.
• Tüm bulmacayı çözdükten sonra şifrelenmiş hadiste belirtilen rakamlara hangi harfler denk geldiyse yerine yerleştiriniz ve şifreye bulunuz.

SORULAR

1-6: Peygamberlerin Allah’ın (c.c.) kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi (Tebliğ)
7-12: Hz. Peygamber zamanında yaşayan, Müslüman olarak Hz. Peygamberi çok kısa bir süre olsa da gören, onun sohbetinde bulunan ve yine Müslüman olarak ölen kimse (Sahabe)
13-17: Mekke’den hicret edenlere yardım eden Medineli Müslümanlar (Ensar)
18-26: Hz. Peygamberin, amcası Ebu Talib ile eşi Hz. Hatice’yi (r.a.) art arda kaybettiği yıl (Hüzün Yılı)
27-31: Mescid-i Nebi’nin bitişiğine hem kimsesiz ve yoksul Müslümanların kalması hem de eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yapılan bölüm (Suffe)
32-38: Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlar (Muhacir)
39-42: Hz. Peygamberin bir gece Cebrail (a.s.) vasıtasıyla Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülüşü mucizesi (İsra)
43-47: Tebliğin diğer adı (Davet)
48-51: Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetlerinin bulunduğu sure (Alak)
52-56: Hz. Peygamberin Mescid-i Aksa’da Allah’ın (c.c.) huzuruna yükseltilmesi mucizesi (Miraç)
57-62: Nasr suresinde geçen “nasr” kelimesinin anlamı (Yardım)
63-73: Peygamberimizin hac esnasında Arafat’ta Müslümanlara hitaben yaptığı konuşma (Veda Hutbesi)
74-79: İslam tarihinde Mekke’den Medine’ye gruplar halinde ve gizlice yapılan göç yolculuğuna verilen isim (Hicret)

Şifrelenmiş hadis: Dua Müminin Silahıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.