7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.
Sayfanın Cevapları:
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 1. Bölüm Uzay Araştırmaları Cevapları
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Aydın Yayıncılık 1. Ünite Güneş Sistemi ve Ötesi Sayfa 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 1. Bölüm Uzay Araştırmaları Etkinlik Soruları ve Cevapları
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 3 Cevabı
Dişler arasındaki boşluğu gidermek, birbirini iten veya birbirinin üzerinde olan dişleri düzeltmek amacıyla diş teli kullanılır. Peki, diş teli neyin ürünüdür?
- Cevabı: Dişler arasındaki boşluğu gidermek, birbirini iten veya birbirinin üzerinde olan dişleri diş teli gelişen uzay teknolojisi ürünüdür. İnsanlar çevrelerinde gerçekleşen belirli doğa olaylarını mantıksal temeller üzerine oturtmak adına çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Bu doğrultuda bilim dalları ortaya çıkmıştır. İnsanlar karşılaştıkları belirli problemleri çözmek ve merak duygularını gidermek adına bu doğrultuda çalışmalar yürütmüşlerdir. Belirli bir alanda karşılaşılan problemleri çözmek adına üretilen bazı ürünlerin farklı sahalarda da kullanımı görülmektedir. Diş teli bunlardan bir tanesidir. Görünmez diş tellerinin bu bağlamda ilk olarak NASA için üretildiği bilinmektedir. Bu doğrultuda NASA adına üretilen şeffaf tel günümüzde diş teli olarak da kullanılmaktadır.
Gıdaların korunmasında, bazı yiyeceklerin pişirilmesinde yüksek ısıya dayanıklı ve yanmama özelliğinden dolayı alüminyum folyo kullanılır. Peki, alüminyum folyo neyin ürünüdür?
- Cevabı: İnsanlar doğal olayları belirli bir mantıksal temel üzerine oturtmak adına yaptıkları çalışmalar üzerine belirli bilim dalları meydana çıkmıştır. Bu doğrultuda insanlar karşılaştıkları problemler ile yüzleşmiş ve bu problemlere belirli çözümler üretmek adına çalışmış, yaptıkları keşifleri belirli problemleri çözmek adına kullanmışlardır. Uzayda kısa zamanda meydana gelen yüksek sıcak farklılıkları doğrultusunda astronotların bu sıcaklık farkından etkilenmemeleri adına belirli ortamlar kurulmaktadır. Bu doğrultuda kullanılan malzemelerden bir tanesi de ortam sıcaklığının etkilenmemesini sağlayan alüminyum maddesidir. Alüminyum yapraklarının üretimi günlük hayatta kullanılması adına da gerçekleştirilmiş ve günümüzde gıdaların korunması, yiyeceklerin pişirilmesinde ısıya dayanım özelliği bakımından kullanımı yaygınca mevcuttur.
Uzay Teknolojisi
Uzay Araçlarını Tanıyalım
• Uzay teknolojisi sayesinde geliştirilen araçları araştıralım.
• Bu araçların uzay araştırmalarına katkısını çeşitli kaynaklardan araştıralım.
• Araştırmamızı bir poster hâline getirdikten sonra herkese eşit olarak verilen süre içerisinde sınıfımızdaki arkadaşlarımıza sunalım.
Analiz
Uzay teknolojisi sayesinde geliştirilen araçlar nelerdir?
- Cevabı: Uzay teknolojisi, yüksek fizik bilgisi gerektiren bir teknoloji olarak mühendislik harikası teknik cihazlar çıkmasında yepyeni alanlardan biri olmaktadır. Uzay teknolojileri sayesinde birçok modern uzay aracı yapılmakta ve bu araçlar uzay araştırmaları için kullanılmaktadır. Uzay teknolojileri sayesinde geliştirilen araçlar, uydular, gemiler, teleskoplar, alıcılar, vericiler, sinyal dağıtıcılar, fotoğraf makineleri, kameralar şeklindedir.
Bu araçların uzay araştırmalarına katkıları nedir?
- Cevabı: İnsanların hayatlarını kolaylaştırmanın yanında gelecek ve uygarlığın gelişmesi için en ileri teknolojik hamleleri gerçekleştirmektedirler. Bu da insanlığın gittikçe gelişen medeniyetini sağlamaktadır.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 6 Cevabı
Uzay Kirliliği
Yukarıdaki görüntü zaman içinde dünya yörüngesindeki uzay kirliliğini göstermektedir. Dünya çevresinin bu denli çöp olarak kullanılması daha sonraki yıllar için ne gibi tehlikeler doğurabilir?
- Cevabı: Uzayın bu denli kirletilmiş olması, astronomi faaliyetleri açısından risk oluşturabiliyor. Eğer bu nesneler bir uydu ile çarpışacak olursa yörüngesini değiştirip uydunun Dünya’ya düşmesine sebep olabilir. Hatta daha düşük olasılıkla olsa bile uzaydaki bir insanlı roketin bu nesnelerle çarpışması astronotların hayatını kaybetmesine sebep olabilir.
Kendinize, ailenize, çevrenize, ülkenize ve yaşadığınız gezegene olan sorumluluğunuz bilinciyle sınıftaki arkadaşlarınızla tartışınız.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 7 Cevabı
Teleskop
Teleskopların yapısı ve çalışma prensibi hakkındaki tahminleriniz nelerdir? Tahminlerinizi sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevabı: Dünyada, cam mercek kullanan kırıcı teleskoplar ve ayna-lens sistemini kullanan yansıtıcı teleskoplar olmak üzere iki tür teleskop çeşidi bulunur. Her iki metodla da yapılan iş aynı olmasına rağmen, birbirinden çok farklı şekillerde çalışırlar. Objektif merceğinin odaklandığı yerden gelen ışık kırılmaya uğrayarak veya aynalarla yansıtılarak bir noktada toplanır ve çok daha büyük gözükmesi sağlanır. İnsan gözünde mercek sabittir, bu nedenle yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapamayız. Yapabildiğimiz şey sadece bir noktaya odaklanabilmekten ibarettir. Elinize bir büyüteç alıp baktığımızda aslında büyüteç merceğiyle kendi göz merceğimiz arasında bir teleskop sistemi oluşturmuş oluruz. Teleskopların bu bakımdan iki temel özelliği bulunur, birincisi ışığı ne kadar iyi alabildiği ve ikincisi aldığı görüntüyü ne kadar büyütebildiğidir. Bunlar da objektif merceğinin saflığına, kalitesine, pürüzsüzlüğüne ve en önemlisi büyüklüğüne bağlıdır. Ne kadar büyük mercek kullanılırsa o kadar büyük görüntü elde edilir.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 8 Cevabı
Geceleyin çevremizi neden aydınlatıyoruz?
- Cevabı: Çünkü gece etrafımız karanlık olduğundan dolayı çevremizi daha iyi görebilmek için aydınlatıyoruz. Gece, Dünya’nın belirli bir kısmının Güneş’i görmemesi doğrultusunda meydana gelen doğa olayıdır. Bu doğrultuda Güneş ışınları Dünya’nın bir bölgesine ulaşamaz. Bu doğrultuda insanlar geliştirdikleri teknoloji doğrultusunda yapay ışık kaynakları ile çevrelerini aydınlatma ihtiyacı duymaktadırlar.
Teleskop icat edilmeseydi ne olurdu? Bugün bildiğimiz bilgilere ulaşabilir miydik? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
- Cevabı:
- Teleskoplar icadı olmasaydı eğer uzay araştırması ve incelenmesi yapılmazdı.
Evren hakkında bilgi sahibi olmayıp dışarıdan gelecek tehditlere karşı kendimizi savunmasız hissederdik.
Dünya dışında oluşan bir çok gök cismi hakkında herhangi bir fikrimiz olmazdı keşifler yapılmayabilirdi.
Güneş sistemini ve gezegenlerin sıralanışı bilmezdik.
Gök bilimi adında bir bilim dalı olmayabilirdi.
Samanyolu’na bağlı olduğumuzu öğrenemezdik.
Uzay insanlar için bilinmezliklerle dolu olurdu.
Peki, bu gözlemevleri nasıl yerlerde kurulur?
- Cevabı: Şehir ışıkları, gök cisimlerinin incelenmesinde ve gözlenmesinde bir engel oluşturur. Çünkü şehir ışıklarının parlaklığı, gök cisimlerinin parlaklığını sönük bırakır. Bu yüzden gözlem evleri için uygun yerler, şehir ışıklarının bulunmadığı, şehir dışı yerlerdir.
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 9 Cevabı
Astronomların Bilime Katkısı
• İnternet, kütüphane gibi kaynaklardan, Batılı ve Türk – İslam astronomlarının kimler olduğunu araştıralım ve nasıl çalışmalar yaptıkları hakkında bilgi toplayalım.
• Farklı kaynaklardan görseller bulalım.
• Bulduğumuz görselleri ve topladığımız bilgileri kullanarak fon kartonuna bir poster hazırlayalım.
Hazırladığımız posteri herkese eşit olarak verilen süre içerisinde sınıfta arkadaşlarımıza sunalım ve okulumuzun uygun bir yerinde sergileyelim.
- Cevabı:
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 10 Cevabı
Teleskop Modeli Yapalım
• Karton levhada cetvel yardımıyla 12 cm x 20 cm ve 15 cm x 20 cm uzunluğunda ölçüler alalım.
• Ölçümleri kalem ile çizdikten sonra makas yardımıyla keselim. (Makas kullanırken dikkatli olunuz).
• Kesilen karton parçalardan büyük olanın ucuna dik bir şekilde büyük merceği oyun hamuru ile sabitleyelim.
• Sabitleme işi bittikten sonra karton levhayı silindir hâle getirelim ve bant ile destekleyelim.
• Aynı işlemleri küçük karton ve mercek için de yapalım.
• Daha sonra mercekler dışta olacak şekilde büyük silindirin içine küçük silindiri geçirelim ve küçük silindirin olduğu yerden cisimlere bakalım. (Yaptığınız teleskop modeli başarısızlıkla sonuçlanmış ise, nerede hata yaptığınızı farkedip, sabırlı bir şekilde tekrar aynı aşamalar ile modelinizi yapınız.)
• Yaptığımız teleskobu arkadaşlarımıza sunalım.
- Cevabı:
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı
- Cevabı: