7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185

7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Yoğunlukları farklı saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama, dik olmayan bir açıyla gelen ışık demetinin bir kısmı bu iki ortamı ayıran yüzey üzerinde yansır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 185 Cevabı Meb Yayınları

◊ A4 kâğıdı
◊ Cetvel
◊ Plastik tarak
◊ El feneri
◊ Kalem
◊ Kalın kenarlı ve ince kenarlı mercekler
Çeşitli merceklerin odak noktalarını ve odak uzaklıklarını ölçümler yaparak bulalım.
Hazırlayalım
◊ Tarağı, açtığımız el fenerinin önüne koyalım. Böylece birbirine paralel doğrultuda ilerleyen ışık ışınları elde ederiz.
◊ İnce ve kalın kenarlı mercekleri, birer A4 kâğıdının ortasına yerleştirelim. Daha sonra ince kenarlı merceğe paralel ışınlar gönderelim.
◊ Mercekte kırılan ışınların toplandığı noktayı işaretleyelim. Bu noktanın merceğin merkezine olan uzaklığını cetvelle ölçelim.
◊ Kalın kenarlı merceğe paralel ışınlar gönderelim. Kırılan ışınların izlediği yolu kâğıt üzerine kalemle çizelim.
◊ Çizdiğimiz ışınların, ışığı gönderdiğimiz taraftaki uzantılarının kesiştiği noktayı bulalım. Bu noktayı kalemle işaretleyelim. İşaretlediğimiz noktanın merceğe olan uzaklığını cetvelle ölçelim.

Yorumlayalım

◊ Kırılan ışınların kesiştiği noktalar ve bu noktaların merceklere uzaklıklarına ne isim verilir?

  • Cevap: Kırılan ışınların kesiştiği noktalar ve bu noktaların merceklere uzaklıklarına asal eksen denir.

◊ Asal eksene paralel gönderilen ışınlar dışında odak noktalarını nasıl bulabilirsiniz? Tartışınız.

  • Cevap: Asal eksene paralel gelen ışın, odaktan geçecek şekilde kırılır. Odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel gider. Ya da ince kenarlı mercek asal eksene doğru, kalın ke­narlı mercek de asal eksenden uzaklaştıracak şekilde kırar. Bu bilgiyi ve özel ışınları dikkate alarak yardımcı eksen çizmeden de herhangi bir ışının izleyeceği yol bulunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.