7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Yurt Türküsü Metni Cevapları

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 117 Cevabı

HAZIRLIK

1. Türkiye’nin tarihî ve doğal güzelliklerini tanıtan broşürünüzü sınıf panosunda sergileyip aı kadaşlarınıza inceletiniz. Broşürlerden edindiğiniz bilgiler hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz

  • Cevap:Broşürden de göreceğimiz üzere Türkiyemiz hem doğal hem de tarihi bakımdan çok zengindir. Her sene bir çok turist bu güzellikleri görmeye gelmektedir.

2. “Türkiye Tanıtım” adlı videoyu  adresinden izleyiniz. İzledikleriniz hakkında ki duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Videoyu izleyen herkes gibi ben de çok duygulandım. Ülkemin güzelliklerini görmek beni heyecanlandırdı. Aklıma elbette ki ülkemin bu zenginliklerini korumak adına üzerime düşen sorumluluklarım geldi. Bundan dolayı bir kat daha sorumluluk bilinciyle ülkeme olan sevgim geldi aklıma.

Güzel yurdum, dağlarını Uzaktan göresim gelir. Keskin esen yellerine Kendimi veresim gelir.
Gözümde tüter damların, Sakız kokulu çamların. Türkü söyler akşamların, Bana kendi sesim gelir.

1. ETKİNLİK

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 118 Cevabı

Aşağıdaki görsellerden metnin içeriği ile ilgili olanları işaretleyiniz.

  • Cevap:

b. Şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.

  • Cevap: Yurt sevgisi. Yurdumuzun zenginlikleri…

2. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 119 Cevabı

a. Şiirde insana ait özelliklerin aktarıldığı kavramlar var mı? Bu kavramları yazınız.

  • Cevap: “Türkü söyler akşamların dizesinde akşamlar insan gibi türkü söyler şeklinde anlatılmıştır. Aynı şekilde “Kuşlarının söylediği Şen türkülerle büyüdüm” dizesinde de hem kuşların türkü söylemesi hem de türkülerin şen olmasında da insana ait özellikler doğaya yansıtılmıştır. Şiirin son dörtlüğünde ise yurdun tamamen bir anne gibi anlatıldığını, şefkatli,ninni söyleyen bir insan gibi anlatıldığını görürüz.

Şiirde dize sonlarındaki uyumu sağlayan ses benzerliklerini aşağıya yazınız.

  • Cevap:

resim gelir

veresim gelir 

damların

çamların

akşamların

uyudum

büyüdüm.

salladın beni

kolladın beni

bağladın beni,

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metni okuyunuz. Bu metni, “Yurt Türküsü” metni ile içerik yönünden karşılaştırınız.

Havasına, suyuna, taşına, toprağına, Bin can feda bir tek dostuma.
Her köşesi cennetim, ezilir yanar içim, Bir başkadır benim memleketim.
Mecnun’a, Leyla’sına, erişilmez sırrına Sen dost ararsan koş Mevlânâ’ya.
Yeniden doğdum dersin, derya olur gidersin, Bir başkadır benim memleketim.
Anadolu’m bir yanda, yiğit yaşar koynunda Âşıklar destan yazar dağlarda.
Kuzusuna, kurduna, Yunus’una, Emrah’a Bütün âlem kurban benim yurduma.
Gözü pek, yanık bağrı, türkü söyler çobanı, Zengin fakir hepsi de sevdalı.
Ben gönlümü eylerim, gerisi Allah kerim,
Bir başkadır benim memleketim.

YURT TURKUSU

  • Cevap: Bu metinde yurdun bir anne gibi bizleri nasıl büyüttüğü, yurdumuzun tatlı rüzgarlarının yüzümüzü nasıl okşadığı, türkülerinin nasıl yüzümüzü güldürdüğü anlatılmaktadır. Özetle yurdun güzellikleri ön plandadır.

BİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM

  • Cevap: Bu metinde memleketimizin bütün memleketlerden üstün olduğu, memleketimiz için canımızı bile seve seve verebileceğimizi, yurdumuzun havasının suyunun güzelliklerinin sonsuz ve güzel olduğu anlatılmaktadır.

4. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 120 Cevabı

a. Aşağıda, Ayşe’nin internet günlüğünde yayımladığı Ankara gezisiyle ilgili notları bulunmaktadır. Bu notları okuyup yazımı yanlış olan sözcüklerin altını çiziniz.

  • Cevap: Ankara gezime 15 mayısta başladım. Gezimin ilk durağı tarihi Ankara evleriyle tanınan Hamamönü oldu. Bu bölge, arnavutkaldırımlı dar sokaklar ve cumbalı ahşap evleriyle sizi âdeta geçmişe götürüyor. Kültür ve sanatın iç içe olduğu buyer de zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor insan. Lezzetli bir sabah kahvaltısından sonra ikram edilen Osman’lı şerbetinin tadına baktım. Adımımı attığım heryerde hediyelik eşya dükkânlarıyla karşılaştım. Bu tarih kokan sokaklarda Mehmet Âkif ersoy’un evini ziyaret ederek burada ki gezime son verdim. Gezimin sonraki durağı Ankara kalesiydi. Ulustaki Atatürk heykelini selamlayıp Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne ulaşan yokuşu tırmanmaya başladım. Kale bölgesindeki gezime, müze ziyaretiyle başlayacağım. Buradaki izlenimlerimi öğrenmek için biraz beklemeniz gerekiyor.

b. Ayşe’nin internet günlüğünde altını çizdiğiniz sözcüklerin doğrularını aşağıya yazınız.

  • Cevap:

15 Mayıs’ta

arnavut kaldırımlı

yerde

Osman

her yerde

Ersoy’un

buradaki

Kalesi‘ydi

5. ETKİNLİK 

 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları Sayfa 121 Cevabı

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri altını çizerek gösteriniz. Bu fiillerin çekimlendiği kipleri yazınız. Anlam kayması olan fiillerde hangi anlamın (zamanın) kastedildiğini örnekteki gibi belirtiniz.

  • Cevap:

b. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiilleri inceleyiniz. Anlam kayması olan fiillerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

1. Haftaya biz de İstanbul’a geliyoruz. (X)
2. Hafta sonları ailece spor salonuna gideriz. ()
3. Annemleri havaalanından biz alırız. (X)
4. Aradığınız belgeler şu dosyada olacak. ()
5. Genç adam dün sabah evden çıkar, işe gider. (X) 
6. İki gün sonra yanıma gelecek ve bana yardım edeceksin. ()
7. Ben, sizin istediklerinizi almaya gidiyorum. ()
8.1982’de Kırşehir’de dünyaya gelmişim. ()

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Doğduğunuz şehrin adının nereden geldiğini araştırınız.

  • Cevap: Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları döneminde şehirde yaşayan Rumların özellikle şehirden bahsetmek için kullandıkları kelimeler “Stin” ve “Polis” kelimelerinin birleşmesi “Şehire” “şehre doğru” anlamında kullanılan kelimeleri Türkçeleşmesiyle oluşan “Stanbul” kelimesi vardır. İstanbul ismi ise Stin Poli kelimeleri zamanla bozulmuş halinden gelir.

2. Çevrenizdeki tarihî eserler hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap:Dünyanın en önemli ve en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul, 3 bin yıl öncesine uzanan kent tarihiyle birbirinden değerli eserlere sahip. Bu eserlerden bazıları şöyledir:

Sultan Ahmet Camii. …

Topkapı Sarayı …

Süleymaniye Camii. …

Kapalı Çarşı …

Galata Kulesi. …

Yerebatan Sarnıcı …

Dolmabahçe Sarayı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Yayınları 4. Milli Kültürümüz Sayfa 117, 118, 119, 120, 121 Yurt Türküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.