10. Sınıf Felsefe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53

10. Sınıf Felsefe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Felsefe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevabı

1. Soru sormanın işlevleri neler olabilir?

  • CevapSoru sormak, Antik Yunan dönemi filozoflarından bu yana uzun zamandır oldukça önemli felsefi ve bilimsel bir eylem olarak kabul edilmektedir. Soru sormak her zaman söz konusu soruya bir cevap bulmak için değil, fakat bazen bu sorular üzerinden yeni sorular keşfetmek ve kişisel bilinç yolculuğuna çıkmak için gerçekleştirilen bir eylemdir. Soru sormak, bilimsel konferanslarda ve bilimsel çalışmalar öncesinde cevap bulma yöneliklidir. Bilim insanları sorulan sorulara bazı operasyonel tanımlamalar ve deney yöntemleri atayarak bu soruların genelleştirilmiş ortalama cevaplarını bulmaya çalışırlar. Buldukları bu cevapları ise bilimsel bulgular adı altında tüm kamuoyu ve bilim dünyası ile sevinç ile paylaşırlar.Fakat felsefi soruların soru sorma ve sorulara cevap arama süreçleri bu süreçten biraz daha farklı işler. Bu süreç içerisinde kişiler soruları hem dışarıdaki nesnelere yönelik hem de kendi iç dünyalarındaki değişkenleri anlamaya yönelik, yani yaşamın anlamını keşfetmeye yönelik bir yolculuğa çıkarlar. Bu sorular her zaman cevap bulunabilecek sorular olmazlar. Sorular, çoğu zaman zihnimizi daha derin ve ayrıntılı düşünmeye iterek ona zihin cimnastiği yaptıran olgulardır. Soruların bu özellikleri sayesinde birey sorulardan oluşan merdivenler aracılığı ile hayatın anlamını açıklayamasa da anlamın iskeletini keşfeder ve vu iskelet üzerinden yaşamını kurup dizayn etmeye yönelir. Dolayısıyla soru sormak yaşamın temel yapısal bileşenlerinden bir tanesi olarak kabul edilir.

2. Soru sormanın yöntemi var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Soru sormak, aslında gündelik hayatımızda çok uyguladığımız bir eylemdir. Bu eylemin incelikli bir eylem olduğunu ve özel bazı yöntemleri olması gerektiğini kavramak bundan dolayı biraz zor olabilir. Soru sormanın yöntemleri genellikle sorunun bireyleri doğru cevaba götürmesi olasılığını arttırmak üzere şekillendirilir. Soru sormak, Antik Yunan Felsefesi’nin oldukça önemli bir karakteri olan Sokrates’ten beri neredeyse felsefi bir uğraş olarak kabul edilen ve profesyonellik gerektiren bir iştir.Geçtiğimiz dönemlerde Sokrates, soru sormanın zihnin çalışmasını ve hakikatleri bulmasını sağlayacak en temel şey olduğunu savunuyorve Yunanlılara kendilerini bulmaları amacı ile sürekli olarak sorular soruyordu. Yunanlılara sorduğu bu sorular Sokrates’in zamanla kafir olarak görülüp asılmasına sebep olsa da, aslında felsefe için oldukça önemli olan ve doğrudan kabul etmek yerine her şeyi düşünerek yerli yerine yerleştirmeyi gerektiren sorulardı.

    Öyle ki, felsefedeki sorular kişiyi belli bir cevabı vermeye doğru yönlendirdiği anda kötü sorular olarak adlandırılırlar. Felsefede sorular öyle düzenlenmelidir ki hem de herkes tarafından sorulmasına gerek bile olmayacak kadar kabul edilmiş şeyleri derinden sorgulamalılar, hem de bu sorgulamayı yaparken asla ama asla taraf belli etmemelilerdir. İşte soru sorma sanatının kabul edilen en temel kuralları bunlardır. Soru sormanın incelikleri, cevapları alabilme oranlarında değil düşündürebilme oranlarında şahsiyet kazanır. Bundan dolayı sorunun ne kadar derini deştiği önemli bir konudur.

3. İnsanın soruyu kendine sormasıyla başkasına sorması arasında nasıl bir fark vardır?

  • Cevap: Kendine sorulan soru senin için her zaman doğru cevaptır ve kendine sorduğun sorunun yüzde 50 zaten biliyorsundur
    ama başkasına soruları soru bu değil tam tersi karşındakinden bir cevap bekleyerek soruyu soruyorsun. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.