10. Sınıf Fizik Berkay Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 239

10. Sınıf Fizik ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Fizik ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 239 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Dr. Tuncay TUNÇ, Necati BAĞCI tarafından 282 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Erman BİLİNGEN tarafından yapılmış.

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 239 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Aşağıda verilen mercek ve mercek sisteminde ışık ışınlarının izlediği yolu çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

Yakınsak mercek bazen bir büyüteç olarak kullanılır. Mercekte cisimlerin neden büyük göründüğünü açıklayınız. Cisme göre büyük görüntü elde etmek için cismin yerleştirilmesi gereken bölgeyi belirtiniz.

  • Cevap: İnce kenarlı mercek­le odak uzaklığı için­deki cisimlere baktığı­mızda cisimleri oldu­ğundan büyük ve düz görebiliriz. Bu amaçla kullanılan ince kenarlı merceğe büyüteç de­nir. Eğer cisim merceğin odak uzaklığının dışında ise ters görünür. Odağın dı­şındaki cisim merceğe yaklaştıkça görüntü büyüyerek mercekten uzaklaşır. Odaktaki cismin görüntüsü son­suzda olacağı için görünmez.Cisim merceğe yaklaştıkça görüntü de büyüyerek mercekten uzaklaşır. Cisim odaktan sonra merceğe yaklaştıkça zahiri görüntü küçülerek merceğe yaklaşır

1. I. Çukur ayna II. Tümsek ayna
III. Yakınsak mercek IV Iraksak mercek
Yukarıdaki cisimlerden kaç tanesi cisim ile aynı boyutta bir görüntü elde etmek için kullanılabilir? Bunun için cismin konumu neresi olmalıdır?

  • Cevap: 2 tanesi. Bunun için cisim merkeze ya da 2ƒ noktasına konulmalıdır.

2. I. Düzlem ayna II. Çukur ayna
III. Tümsek ayna IV Yakınsak mercek
V Iraksak mercek
Yukarıdaki optik araçlardan kaç tanesi cisme göre büyük bir görüntü elde etmek için kullanılabilir? Bunun için cisim nereye konulmalıdır?

  • Cevap: 2 tanedir. Bunun için cisim merkezle tepe noktası arasına ya da 2ƒ ile optik merkez arasına konulmalıdır.

3. Görüntünüz aynada oluştuğu hâlde duvarda neden oluşmaz?

  • Cevap: Dağınık yansıma oluştuğu için duvarlar görüntü vermez.

4. Arkanızdaki duvarda asılı bir resmi karanlık bir odada karşınızdaki aynadan göremediğiniz hâlde aydınlık bir odada görebilirsiniz. Bu durumda resmi görmenizi sağlayan ışığın yolunu çiziniz.

  • Cevap

5.I ışını A ve B merceklerinden oluşan sistemde nasıl kırılır? Kırılmayı çizerek gösteriniz (Merceklerin odak uzaklığı f’dir.).

  • Cevap:

6. Aşağıdaki kavram haritasını tümsek ayna, düz görüntü, ters görüntü, gerçek görüntü ve sanal görüntü ifadelerini kullanarak tamamlayınız.

  • Cevap:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.