10. Sınıf Tarih MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39

10. Sınıf Tarih ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 10. Sınıf Tarih ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

Moğol İstilası’nın, Anadolu’nun Türkleşmesi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Moğollar Orta Asya’da yaşayan kavimlerden biridir. 13. yüzyıla kadar tarihte pek varlık göstermemişlerdi. 13. yüzyılda Cengiz Han etrafında toplanarak kurdukları imparatorluk kapladığı alan bakımından tarihteki  en büyük alana hükmetmişlerdir.

Moğolların bu kadar büyük alanları egemenlikleri altın almasının sebeplerinde biri toplumlar üzerinde oluşturdukları korkulardır. Ele geçirdikleri yerdeki insanları öldürmeleri her yeri yakıp yıkmaları talan etmeleri büyük korku salmıştır.

Orta Asya’ da bütün devletleri yıkıp ele geçirince buralarda yaşayan Türk boyları da kendilerini korumak için bu bölgelerden ayrılarak Anadolu’ya göç etmeye başladılar.

İlk zamanlarda Anadolu Selçuklu Devleti bu Türkmenleri daha çok Bizans İmparatorluğu sınırlarına yerleştiriyordu. Moğollar en son olarak Harzemşahlar Devletini yıkıp ortadan kaldırınca Harzem’de yaşayan Türk boyları da Anadolu’ya sığındı.

Moğolları bu baskısı ile Anadolu’da toplanan Türk boyları Bizans ile savaşarak ve Moğol baskısından korkanların boşalttığı yerlere yerleşiyorlardı. Osmanlı Beyliği de Anadolu’da dolaşmış en son Bilecik’e yerleşmiştir.

Aslında başka bir yönden bakarsak Moğol istilası Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük önem taşır. Türkler bu baskı sayesinde Anadolu’da bir arada kalıp beylikler kurmuşlar hatta Moğollarla savaşmışlardır.

Moğollar ele geçirdikleri yerlerdeki bilim, sanat konularındaki bütün her şeye zarar verdikleri için oralardan ayrılıp gelen Orta Asya’dan gelen büyük alimleri bilim adamları etkisi günümüze kadar gelen düşünürler Mevlana, Yunus Emre gibi Türk dünyasına etki etmiştir.

Bazı kötü olayların, ileride iyi olayların olmasına sebep olabilir. Anadolu’nun  Türkleşmesi ve Moğolların istilası 50 yıl sonra Osmanlı Beyliğinin kuruluşu ve 600 yıl sürecek İmparatorluk olmasının sebeplerinden biridir.

Konar-göçer yaşam tarzının devlet teşkilatlanmasında yol açtığı
sorunlar nelerdir?

Konar göçer olmak, bir yere bağlı kalarak yaşamayı gerektirmez. Sürekli farklı coğrafyalarda olmak, farklı iklimlerde olmak yaşam tarzının da temelden etkilenmesine neden olur. Bu etkilenme devlet teşkilatında da ortaya çıkar.

Devlet teşkilatı olarak bir kurumsallaşma yaşanmamış sadece lider merkezli bir hayat öne çıkar. Kendine uyulan bir lider ve onun dediklerinin yerine getirilmesini gerekli gören bir toplum ortaya çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.