4. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 57

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları

Aşağıda İman nedir? Açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

İman, inanmak, emin olmak, teslim olmak anlamına gelmektedir. Emin, iman, temin aynı kökten gelen kelimelerdir. İman etmek, sadece Allah’a iman etmek anlamında kullanılmaktadır. İman etmek, Allah’a, peygamberlere, meleklere, kitaplara, ahiret gününe ve kadere iman etmek anlamına gelir.

İman nedir sorusuna verilen cevap şu şekildedir; dil ile ikrar etmek, kalp ile tasdik etmektir. Allah’ın varlığını ve birliğini, peygamberlerini, meleklerin, kitaplarını, ahiret gününü ve kaderi tasdik etmek, kalpten inanmak ve bunu dil ile söylemek, dile getirmek iman etmek anlamına gelmektedir. İman bunların bütün olarak en geniş manadaki adıdır. İslam’da iman eden kişiye mümin denir.

Aşağıda kelime-i tevhit ve anlamını söyleyiniz kısaca olarak ele alacağız.

Kelime-i tevhid, Allah’ın birliğini ikrar etmek yani dile getirmek anlamına gelir. İki kısımdan meydana gelmektedir. Birinci kısım hiçbir ilah olmadığını beyan eden kısımdır. İkinci kısım ise sadece Allah’ın varlığını beyan eden kısımdır.

İlah yok, Allah var demektir. Allah’ı yaratıcı, güç ve kudret sahibi olarak tanımak anlamını da taşımaktadır. Putçuluğu ve her nevi işleri reddeden bir sözdür. Bu nedenle İslam dininin temelini oluşturan söz olma özelliği taşımaktadır.

Kelime-i tevhit ve anlamı şu şekildedir:

Kelime-i Tevhid’in Türkçe okunuşu:

“Lâ ilâhe İllellâh, Muhammedün Resûlüllah.”

Kelime-i Tevhid’in Türkçe anlamı:

“Allah’tan başka İlah yoktur. Hazreti Muhammed (s.a.s.) Allah’ın Peygamberidir”

Aşağıda dört büyük meleğin adını yazınız kısaca olarak ele alacağız.

İman etmek, dil ile ikrar, kalp ile tasdik etmek anlamına gelmektedir. Allah’a iman, peygamberlere iman, kitaplara iman, meleklere iman, ahiret gününe iman ve kadere iman etmek mümin olmanın gereğidir. Melekler çok sayıdadır. Cinsiyetleri yoktur, vücutları yoktur, farklı şekillere girebilirler.

Sayısız melek vardır. Bunlardan dört büyük melek olarak bilinen melekler insanların hayatına doğrudan tesir ederler. Vahiy, doğum,  ölüm, dünya düzeni ve kıyamet günü hakkında görevleri bulunan melekler vardır.

Dört büyük meleğin isimleri şu şekildedir:

*Cebraill a.s.: Vahiy meleğidir.

*Azrail a.s.: Ölüm meleğidir.

*Mikail a.s.: Tabiat olayları ile ilgilenmektedir.

*İsrafil a.s.: Kıyamet günü haberci olacak olan melektir.

Aşağıda Peygamberlerin görevleri nelerdir? Açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Peygamberlerin belli görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bununla beraber peygamberler seçilmiş kişiler olarak bazı sıfatlara sahiptir. Bunlar ismet, fetanet, emanet, tebliğ ve sıdk olarak bilinmektedir. Peygamberler, bir ashaba, ümmete ya da bir kabileye gönderilmiştir.

Bütün insanlığa gönderilen bir tek peygamber vardır. O da son peygamber Hazreti Muhammed s.a.v.’dir. Peygamberlerin görevleri, Cebrail a.s.’ın getirdiği vahyi insanlara bildirmek, güzel ahlak örneği olmak, dini yaşama ve yayma konusunda örnek olmak, insanlara iyiliği emredip onları kötülükten alı koymaktır. 

Peygamberler böylece seçilmiş kişiler olarak görevlerini yerine getirir. İnsanlara ahireti, cenneti, cehennemi ve kabri hatırlatırlar. İnsanların kurtuluşu için mücadele ederler.

Aşağıda oruç ve zekât ibadeti hakkında bilgi veriniz kısaca olarak ele alacağız.

Allah, Müslümanlara birtakım ibadetleri farz olarak emretmiştir. Bu ibadetler bireysel ve toplumsal olarak insanları yakından ilgilendirmektedir. Her ibadetin bireysel yanları ve toplumsal yanları da vardır. Bu ibadetler güzel ahlak, iyilik ve adaletin tesis edilerek dünya hayatının düzenli yaşanması içindir.

Oruç ve zekat da Allah’ın emrettiği ibadetlerdendir. Sıhhati yerinde olan akıl ve baliğ olmuş kişiler oruç tutarlar. Serveti olan, ticaret yapan, tarımla uğraşan ve asıl ihtiyaçlarının dışında zenginliği bulunan kişiler de zekat verirler. Oruç bedenle yapılan bir ibadettir, zekat ise malla yapılan bir ibadettir. Oruç, Ramazan ayında tutulması farz olan Allah rızası için açlığı anlama amelidir. Zekat, malın kırkta birini muhtaç olanlara dağıtmak anlamına gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.