4. Sınıf Sosyal Bilgiler Tuna Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80

4. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 4. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Yaşadığım Yer Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Tuna Matbaacılık 3. Ünite İnsanlar, Yerler ve Çevreler Sayfa 77, 78, 79, 80, 81 Yaşadığım Yer Etkinlik Soruları ve Cevapları

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

Haritalar olmasaydı neleri yapmakta zorlanırdık? Neden?

  • Cevap:  Haritalar belli yerlerin belli özelliklere ve kurallara bağlı olarak çizilmesi ve renklendirilmesiyle meydana gelir. Dünyanın, ülkelerin, şehirlerin ve insanların yaşadığı ve yaşamadığı her yerin haritaları yapılabilir. Haritalar hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Haritalar olmasaydı, yaşadığımız yerler hakkında ayrıntılı bir bilgi edinemez, gitmek istediğimiz yerleri daha önceden araştırıp bulamazdık.

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Türkiye fiziki haritası üzerinde yaşadığınız yeri incelediğinizde hangi renklerin bulunduğunu görüyorsunuz? Bu renklerden yola çıkarak yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap:
    • Hatay’ın Coğrafi özellikleri

    Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin doğu ucunda Suriye ve Lübnan dağları arasındaki El Bekaa Vadisi’ni içine alan Gor Çukurluğu’ndan oluşan bir sınır ilimizdir. Kuzeyden Güneybatıya doğru uzanan Nur Dağları (Amanos) ve Kel Dağ ile Suriye platoları arasında kalan ilin verimli topraklarına sahip olan Amik Ovası, batıda şerit halinde uzanan bir kıyı ovasını oluşturur.

    İlin başlıca akarsuları Asi, Karasu ve Afrin nehirleridir. İki tane sulama amacıyla kullanılan baraj bulunmaktadır. Birisi karasu üzerinde kurulmuş olan Tahtaköprü Barajı, diğeri ise Bohsin Çayı üzerinde kurulmuş olan Yarseli Barajı’dır.

    Bitki örtüsü bakımından Ardıç, Meşe, Kayın, Kızılcık, Kavak, Çınar ağaçlarından oluşan geniş ormanlık alanların dışında Mersin, Defne, Kekik ve Lavanta bitkileriyle kaplı makilikler de bulunur.

    Hatay’da Akdeniz iklimi hakim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.

Yaşadığınız yerin coğrafi özellikleri hakkında bilgi veren hikâye, efsane, şiir, türkü vb. eserler var mıdır? Varsa bunlara hangi örnekleri verebilirsiniz?

  • Cevap: Gül Kuruttum Türküsü, İndim çayır biçmeye türküsü
    Lokman Hekim Efsanesi, Daphne ( Defne) Efsanesi

• Yukarıdaki türküde Çarşamba’nın hangi coğrafi özelliklerinden söz edilmektedir?

  • Cevap: Çarşambanın yeşil ve sulak bir alan olduğundan söz edilmektedir.

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

Şiirden hareketle Oltu’nun coğrafi özellikleri ve yeryüzü şekilleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap:  Oltunun yeryüzü şekilleri dağlık ve engebelidir. Ovaları ve düzlük alanı çok azdır.

Şiirde Oltu’nun hangi doğal kaynaklarından söz edilmektedir?

  • Cevap: Oltuda çıkan oltu taşı

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

Efsanede anlatılan olayın geçtiği yerin coğrafi özellikleriyle ilgili olarak hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Sarp kayalar, dik yamaçlar ve dağlık özellikleri bulunmaktadır.

Ülkemizin farklı yerlerinin coğrafi özelliklerini anlatan edebî ürünlere başka hangi örnekleri verebilirsiniz?

  • Cevap: Maniler, Şarkılar, Hikayeler, Efsaneler

Sınıfınızda gruplar oluşturarak her grubun yaşadığınız yerin coğrafi özelliklerini anlatan bir şiir, hikâye, destan veya efsane seçmesini sağlayınız. Grubunuzun seçtiği edebî ürünle ilgili kapsamlı bir araştırma yapınız. Çalışmanızı tamamladıktan sonra edindiğiniz bilgileri grup sözcüleriniz aracılığıyla arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap: Bu etkinliği sizin sınıfta yapmanız gerekmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.