5. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42

5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 5. Sınıf Fen Bilimleri ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Mantarlar Cevapları

5. Sınıf  Fen Bilimleri Ders Kitabı Ada Yayıncılık 2. Ünite Canlıların Dünyası Sayfa 40, 41, 42 Mantarlar Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı

Kırlarda, ormanlık alanlarda gezinti yaparken ağaç diplerinde çok çeşitli mantarlar görmüş olabilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi ağacın gövdesine tutunmuş olarak yaşayan mantarlara rastladınız mı?

  • Cevap: Evet geçen sene pikniğe gitmiştik ailecek orada gezinirken görmüştüm.

Mantarların hepsi görülebilir mi? Gözünüzle göremediğiniz mantarların da olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu mantarları nasıl fark edersiniz? Siz onların sınıflandırmadaki yeri hakkında ne düşünürsünüz?

  • Cevap: Hayır hepsi görülemezler. Bazıları doğada görülebilirken bazıları çok küçük oldukları için mikroskopla görülebilir ancak. Bu tür mantarları görmek için bence laboratuvar ortamında mikroskopla inceleme yapmak gerekmektedir.

Mantarlar ılık, karanlık, nemli ve besin bakımından zengin ortamlarda yaşar. Mantarların yaşadıkları başka yerler biliyor musunuz?
Uzun süre açıkta kalan bir yemeğin üzerini yeşil, siyah ince bir tabakanın kapladığını gözlemlediniz mi?

  • Cevap: Mantarların genel olarak karanlık ve nemli ortamlarda yaşadığını söyleyebiliriz. Gıdaların küflenmesine neden olan şey küf mantarıdır.Küf mantarı, mikroskobik boyuttadır. Çevremizde, havada ve her yerde bulunur. Bir gıda, fiziksel olarak zarar gördüğünde, iç sıvıları hasarlı noktadan sızmaya başlar. Havada bulunan küf sporları bu noktaya doğru hareketlenirler. Buradaki malzemeyle beslenir, çoğalır ve sonunda gözle görünebilen koloniler oluştururlar

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı

Çürüyen meyvelerin üzerini genellikle yumuşak ipliksi bir yapının sardığını fark ettiniz mi?

  • Cevap: Çürüyen meyveler üzerinde kahverengi bir renk değişimi meydana gelir. Bunun sebebi de belirtildiği gibi bir dizi kimyasal reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu kimyasal reaksiyonlar, yani renk değişimi ve sonrasında ağırlaşan bir kahverengileşmeleri ortaya çıkan polifenol oksidaz enziminin çalışması ve gıda üzerinde parçalanma reaksiyonlarını meydana getirmesinden oluşur.

Bazı hastalıklara mantarların neden olduğunu biliyor muydunuz?

  • Cevap: Mantarların neden olduğu hastalıklara örnek verecek olursak:

    bebeklerin ağız etrafında pamukçuk

    saçkıran hastalığı

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı

Severek yediğimiz pastaların, böreklerin ve ekmeğin hamuru nasıl hazırlanıyor? Hamur yapılışını hiç gördünüz mü?

  • Cevap: Genellikle mayalanarak hazırlanmaktadır. Annem bazen börek yapıyor. Böreğin hamurunu iyice önceden mayalayarak yoğurarak hazırlıyor.

Açıkta uzun süre beklemiş yemek, sebze, meyve ve salçaların üzerinde oluşan küfleri görmüşsünüzdür. Bunların renklerini hatırlıyor musunuz? Gördüğünüz küflerin bir mantar çeşidi olduğunu biliyor muydunuz?

  • Cevap: Günlük yaşamda oldukça sık karşılaşılan ve de şikayet durumu olan küflenme, en çok yiyeceklerde meydana gelen bir tür mantardır. Küflenme görüntüsü ise, küf mantarının belirli şartlar altında kendine besin araması ve çevredeki maddeleri ayrıştırmasıdır. Küflerde bulunan melanin pigmenti ve etken maddesi yüzünden küfler rengarenktir. Yeşil, kahverengi veya kırmızımsıdır

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.