7. Sınıf Matematik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 233

7. Sınıf Matematik ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Matematik ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 233

O merkezli çemberde m(COü) kaç derecedir?
Şekilde O merkezli çemberde m( ACB) = 110O ise
m(O%B)= ?

MÖ 3. yüzyılda Mısır’ın Cyrene (Sıriyn) şehrinde doğmuş Yunan matematikçi Eratosthenes (Eratosten); coğrafya, felsefe, tarih, edebiyat gibi çok yönlü ve araştırmacı özelliğinden dolayı genç yaşta İskenderiye Kütüphanesi’nin başına getirilmiş ve çalışmalarına burada devam etmiştir.
Eratosthenes, bir gün kütüphanede papirüs üzerine yazılmış bir yazıda Cyrene kentinde 21 Haziran’da tam öğle vakti yere dikilen bir çubuğun gölgesinin olmadığı bilgisine rastlamıştır. Bu bilgiden yola çıkarak 21 Haziran’da yaşadığı şehir İskenderiye’de bu doğaüstü olayı gözlemlemek için aynı deneyi yapmıştır.
Deney sonunda Eratosthenes, öğle vakti güneş tam tepedeyken toprağa diktiği çubuğun gölgesi olduğunu görmüş ve gölge açısını yaklaşık 7O olarak hesaplamıştır. Cyrene’de gölge boyu olmayan çubuğun İskenderiye’de 7O lik bir açı ile gölge oluşturması Dünya’nın yuvarlak olduğu düşüncesini desteklemiştir. Eratosthenes 7O lik bir açının 360O nin yaklaşık -50 ’sine eşit olduğu bilgisinden bu iki şehir arasındaki mesafenin 50 katının da Dünya’nın çevresinin uzunluğunu vereceğini düşünmüştür.
Eratosthenes, Cyrene şehri ile İskenderiye arasını 800 km olarak ölçtürdükten sonra Dünya’nın çevresini yaklaşık 800 • 50 = 40 000 km olarak hesaplamıştır.
Günümüz teknolojisi kullanılarak yapılan hesaplamalarda Dünya’nın çevresi 40 075 km olarak tespit edilmiştir.
Eratosthenes, günümüzden yaklaşık 2200 yıl önce sadece aklını kullanarak çubuk ve gölge ilişkisinden yola çıkıp Dünya’nın çevresini önemsiz denecek kadar az bir hatayla (%0,4) hesaplamıştır.
• Dünya’nın çevresini başka hangi yöntemlerle bulabilirsiniz?

  • Cevap:

7. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 233 Cevabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.