7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 225

7. Sınıf Türkçe ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 7. Sınıf Türkçe ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 220, 221, 222, 223, 224, 225  Broşür Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Broşür Metni Cevapları (1.Kitap)

• Sağlıklı yaşamak için neler yapıyorsunuz?

  • Cevap: Düzenli ve dengeli besleniyorum. Yediklerimi ve içtiklerime dikkat ediyorum. Uyku düzenime dikkat ediyorum.  

• Doktorların karşılaştıkları sorunlar neler olabilir? Anlatınız.

  • Cevap: Doktorlar pek çok sorunla karşılaşabilir. Ama belki de en büyük sorun hasatların bazen onlara karşı kaba ve sert davranmasıdır. Doktorlara karşı kibar ve nazik olmalıyız. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 221 Cevabı

“Broşür” adlı metni dinlerken metnin devamına ilişkin tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular sorulacaktır. Tahminlerinizi verilen boşluklara yazınız.

1. soruya verdiğim cevap:

  • Cevap: Sorulan sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. soruya verdiğim cevap:

  • Cevap: Sorulan sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz.

broşür: el ilanı.
fakülte: üniversitede bir bölüm.
kırsal: kır ve köyle ilgili.
müdahale: bir şeye dahil olup karşı çıkma.
yetki: güç.
formül: Bir şeyi açıklayan ve anlatan kurallar.
ahali: halk.

b) Kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe sözlükten bularak aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz.

broşür: Genellikle bir şeyi tanıtmayı amaçlayan, sayfa sayısı az,küçük kitap, risale, kitapçık
fakülte: Bir üniversitenin, öğrenim alanı veya uzmanlık konusu bakımından ayrılmış kollarından her biri
kırsal: Az insanın barındığı, genellikle kır durumunda olan yer
müdahale: Karışma, araya girme
yetki: Bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara göre, belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak, salahiyet, mezuniyet
formül: Genel bir olguyu, bir kuralı veya ilkeyi açıklayan simgeler takımı
ahali: Aralarında aynı yerde bulunmaktan başka hiçbir ortak özellik bulunmayan kişilerden oluşan topluluk, halk

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 222 Cevabı

c) Kelimelerden üç tanesini seçerek kelimeleri anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.

  • Cevap

• Birden bayılan yaşlı adama orada bulunan bir doktor müdahale etti.

• Geceleri asayişi sağlamak için bekçilere olaylara müdahale yetkisi verildi.

• Belediye başkan adayı ahaliye seçildiği zaman yapacaklarını anlattı.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Mustafa, Anadolu’nun bir kasabasına doktor olarak atanırken hangi duygu ve düşünceler içindedir?

  • Cevap: Bir an önce göreve başlamak ve insanlara yararlı olmak için çok heyecanlı ve isteklidir.

2. Mustafa, hastanedeki ilk günlerinde neyin farkına varmıştır?

  • Cevap: Fazla hastanın olmadığını, gelen hastaların, özellikle çocukların çok geç getirildiğini, durumlarının son derece ciddi olduğunu farketti.

3. Doktor Mustafa’yı diğer doktorlardan aldığı hangi cevaplar üzmüştür?

  • Cevap: “İnsanların çoğu kırsal kesimde yaşıyor. Doktora gelmek yerine kendi tekniklerini kullanıyorlar.” cevapları üzmüştür.

4. Pazar yerinde broşür dağıtan Doktor Mustafa’ya halkın verdiği tepkiyi nasıl eğerlendiriyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanların eğitimsiz ve bilinçsiz olduğu değerlendirmesini yapabiliriz.

5. Doktor Mustafa’nın arkadaşlarından biri olsaydınız ona yardım etmek için neler yapardınız?

  • Cevap: Onu savunur ve yapmış olduğu işin doğruluğunu insanlara anlatmaya çalışırdım. 

6. Doktor Mustafa’nın dağıttığı broşür, Ayşe Hanım’a nasıl ulaşmıştır?

  • Cevap: Akbaş Köyü’nün muhtarı Osman Ağa, çakmak taşlarını sarmak için broşürleri kullanmıştır. Eve geldiğinde broşürleri atmıştır. Torunu Ömer broşürleri bulmuş ve onlardan uçak yapıp oynamıştır. Uçan broşürlerden biri yandaki bahçeye gitmiştir. Burada Şerife Teyze broşürü alıp elindeki ipi sarmıştır. Hatice Hanım’a teslim etmiştir. Bu kez broşürü Hatice Hanım’ın torunu Saniye bulmuştur. Saniye tarlaya giderken nohutları broşüre sarmıştır. Nohutları Ayşe Hanım’a ikram etmiştir. Ayşe Hanım nohutları yedikten sonra broşür dikkatini çekmiştir.

7. Doktor Mustafa’nın yerinde olsaydınız halkı bilinçlendirmek için broşür dağıtmanın dışında hangi etkinlikleri yapardınız?

  • Cevap: Halkı bilinçlendirmek için sosyal medyayı etkin kullanıp düşüncelerimi anlatmak isterdim. 

4. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

  • Cevap: Yemi mezun olan doktor Mustafa görev yaptığı hastanede ahalinin doktora gelmek yerine kendi yöntemlerini kullandıklarını öğrenir. Halkı bilinçlendirmek için broşür dağıtmaya karar verir. Dağıttığı broşürlere halk ilgi göstermez. Dağıtılan broşürlerden biri, eşya sarmak, oyun oynamak gibi işler için kullanılırken elden ele dolaşır ve Ayşe Hanım’a ulaşır. Ayşe Hanım broşüre baktığında, broşürde yazılan belirtilerin kendi çocuğunda görüldüğünü fark eder. Hemen bebeğini doktora götürür. Böylece bebeğe zamanında müdahale edilerek, bebeğin yaşaması sağlanmıştır.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 223 Cevabı

Gelecekte seçmek istediğiniz meslek ve bu mesleğin çalışma koşullarıyla ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

  • CevapHerkesin hayalindeki meslek farklıdır. Kimi öğretmen olmak ister kimi doktor kimi de avukat. Önemli olan gelecekte olmak istediğimiz hayalini kurduğumuz mesleğe kavuşabilmek için hazırlık yapılmalı onunla ilgili eğitimler alınmalıdır.Benim hayalini kurduğum meslek öğretmen olmaktır. Bunu daha 1.sınıfa giderken okulun ilk günü öğretmen adımı soyadımı sorduktan sonra ne olmak istediğimi sorduğu gün vermiştim cevabımı. Bende sizin gibi öğretmen olmak istiyorum öğretmenim diyerek. O günden beri de hiç vazgeçmedim hayalimden. Öğretmen olmak istiyor bu devletin çocuklarına bir şeyler öğretebilmek istiyorum. Bazıları değiştirir meslek ile ilgili hayallerini. Karar verememesinden kaynaklanır. Çevresindekilere bakarak değerlendirme yapar. Aslında yanlıştır herkes her mesleği yapamaz yerine getiremez. Kişisel özelliklerimiz ,yeteneklerimize bakarak meslek seçiminde bulunmalıyız.

    İlerde ne olursak olalım hiç fark etmez yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak için özen gösterelim. Bir de meslek seçimi için büyüklerimizden yardım almalı kendi kişisel özelliklerimizi tanımadan meslek seçiminde bulunmamalıyız.

    BEN DOKTOR OLMAK İSTİYORUM

    Okula başladığımda öğretmenimiz herkese tek tek sordu. Büyüyünce ne olmak istiyorsunuz çocuklar. Daha ilk günden vermiştim kararımı. Doktor olacaktım ben. Hastalara yardım eden, onları iyileştiren, daha rahat ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayan, hayatları kurtaran bir doktor olmalıydım ben. Biz çocukları korkutmayan, onların canını yakmayan ve geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan bir doktor olmalıydım. İşte o gün verdim kararımı ve beyaz önlüğümü giymek için emin adımlarla gidiyorum.

6. ETKİNLİK 

Broşür” metninin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Broşür metni mantık kurallarına uymaktadır. Duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımamaktadır. Fakat broşürün Ayşe Hanım’a ulaşma süreci gereksiz yere detaylandırıldığı için konudan sapılmasına neden olmuştur.

7. ETKİNLİK 

Broşürün Ayşe Hanım’ın eline geçme süreciyle ilgili olan bölümünü arkadaşlarınızla canlandırınız.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız. 

8. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki broşür örneğini inceleyiniz.

  • Cevap

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 224 Cevabı

b) Aşağıdaki metni okuyarak bir broşürün hazırlanması için gereken iş ve işlem basamaklarını maddeler hâlinde yazınız.

  • CevapBROŞÜR NASIL HAZIRLANIR?
    Etkili bir broşür tasarlamak için doğru yapılan bir araştırma süreci gereklidir. Öncelikle broşürde ele alınan kurum için farklı çözüm önerileri ileri sürülmelidir. Fikirler ve çözüm önerileri harmanlanarak en doğru sonuçlara ulaşılmalıdır.
    Kurumun amblemi, logosu, adresi, iletişim bilgileri vs. öğrenilmeli ve sonrasında broşür için kullanılacak olan metin hazırlıkları başlamalıdır. İmla kurallarının doğru bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. İmla kurallarının yanı sıra seçilecek olan cümlelerin oldukça etkili olması ve ne anlatılmak isteniyor ise eksiksiz bir şekilde yazıya dökülmesi gerekir. Bir kere okunmuş olsa bile akılda kalıcı olmalı ki ortaya çıkan broşür amacına ulaşmış olsun. Ortaya konacak olan yazı kadar kullanılacak olan görsel ögeler de son derece önemlidir. Konuya uygun renklerin seçimi ve kullanımı da bir o kadar broşürü etkin kılmak için yeterlidir.

    Cevap: 

    1. Broşürde ele alınan kurum için farklı çözüm önerileri ileri sürülmesi ve önerilerin harmanlanarak en doğru sonuca ulaşılması.
    2. Kurumun amblemi, logosu, adresi, iletişim bilgilerinin öğrenilmesi.
    3. Broşür için kullanılacak olan metnin hazırlanması.
    4. Broşür için kullanılacak görsellerin hazırlanması.

9. ETKİNLİK 

Aşağıda “Broşür” metninden bir bölüm verilmiştir. Verilen bölümde yer alan basit zamanlı fiilleri bulup ek fiil yardımıyla birleşik zamanlı fiillere çevirerek birer cümlede kullanınız.

  • CevapBroşürle Osman Ağa’nın işi bitmişti, buruşturup bir kenara attı. Torunu Ömer, bu buruşturulmuş kâğıdı bulup oynamaya başladı. Yaptığı uçağı bahçenin bir ucundan diğer ucuna uçuruyordu. Ama uçak biraz da rüzgârın etkisiyle hız kazanıp yandaki bahçeye uçtu. Ömer, şaşkın ve üzgün gözlerle uçağın arkasından bakakalmıştı. Diğer bahçenin sahibi Şerife teyze sandalyesinde oturuyordu. Komşusu Hatice Hanım’a vermek için hazırladığı yün ipi sarmak üzereydi. Yerde gördüğü kâğıttan yapılmış uçağı aldı ve bir güzel katlayıp elindeki ipi bu kâğıdın üzerine sarmaya başladı.attı → attıydı

    başladı → başlamıştı

    uçtu → uçuyordu

    aldı → alacaktı

    başladı → başlamalıydı

10. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 225 Cevabı

a) Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz.

  • Cevap

ATATÜRK ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA

Okulunuz 7-A sınıfı öğrencisi Can Çalışkan’ın velisiyim. Okul kapısının önünde seyyar satıcılar çocukların sağlığına zararlı gıda maddeleri satmaktadır. Okul yönetimi olarak bu sorunu çözmenizi istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.

07/02/2018
Ali Osman ÇALIŞKAN

Adres: Tepe Mahallesi, Yukarı Sokak
No:25 Ulus/ANKARA

b) İncelediğiniz dilekçede yer alan soruna ilişkin çözüm önerileri bularak yazınız.

Çözüm Önerilerim: Okul yönetimi belediyeye haber vererek zabıtaların satıcılara müdahale etmesini sağlayabilir.

c) Verilen dilekçe örneğinden hareketle yaşadığınız bir soruna ilişkin dilekçe yazınız.

  • Cevap

ATATÜRK ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
İSTANBUL

Okulunuz 7-C sınıfı öğrencisiyim. Okul kütüphanesi sadece ders ve ders aralarında açıktır. Okuldan sonra kütüphane kapatıldığı için, gerek ödevlerimiz gerekse de kitap okuma aktivitelerimiz için kütüphaneden yararlanamamaktayız. Kütüphanenin okul saatinden sonra bir süre daha açık olması öğrenci yararına olacaktır.
Gereğini bilgilerinize arz ederim.

07/02/2018
Şenay TÜRK

Adres: Çamlık Mahallesi, Mercan Sokak
No:25 Maltepe/İSTANBUL

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231 İstanbul Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İstanbul Metni Cevapları (2.Kitap)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 224 Cevabı

1. İstanbul’un tarihimizdeki yeri ve önemi nedir?

  • Cevapİstanbul, tarihin en önemli şehirlerinden biridir. Türkiye coğrafyası üzerinde Asya ve Avrupa topraklarını birleştiren bir yerde bulunmaktadır. İstanbul, binlerce yıllık bir tarihe sahiptir. İstanbul coğrafyasında çeşitli sebeplerle yapılan kazılar sonucunda şehrin tarihinin milattan önceki yıllara kadar gittiği ve yaklaşık dört bin yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıkmıştır. Uzun yıllar Bizans İmparatorluğu’nun Doğu Roma başkenti olarak tarihin dönüm noktalarına şahit olan İstanbul, Osmanlı Devleti döneminde Fatih sultan Mehmed (II. Mehmet) devrinde fethedilerek İslam toprakları arasına katılmıştır. Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olarak nüfus bakımından en kalabalık dünya şehirleri arasında yer almaktadır.İstanbul, eğitimden sağlığa, iletişimden ulaşıma, iş imkanlarından hizmet alanlarına kadar birçok bakımdan sürekli gelişen klasik ve modern mimarinin iç içe olduğu ve en modern şehirlerden biri olarak dünya turizmi açısından da oldukça önemli bir merkez halini almıştır. İstanbul coğrafyası, tarihi ve beşeri imkanları bakımından insanların en çok yaşamayı tercih ettiği şehirler arasında yer almaktadır. İstanbul en çok tarihi ile öne çıkmaktadır. Şehirde binlerce yıllık mimari eserler hala varlığını korumaktadır. İstanbul’un bu özellikleri dünya siyasetinde de önemli bir yere sahiptir. Birçok ülkenin tarihine ve siyasetine yön veren bir şehir olması İstanbul’un en büyük özelliklerinden biridir.

2. Yaşadığınız şehri yeterince tanıdığınızı düşünüyor musunuz?

  • Cevap: Hayır, yaşadığım şehir hakkında daha fazla araştırma yapmam gerekiyor. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 226 Cevabı

Aşağıdaki yönergeyi uygulayınız.

Cevap

  • Anlamını bilmediğim kelime: Kır.
  • Metinde hangi cümlede?: Kırlarında bilirim baharı.
  • Tahminim: Bahçe.
  • Sözlük anlamı:  Şehir ve kasabaların dışında kalan, çoğu boş ve geniş yer, dağ bayır
  • Cümlede kullanıyorum!: Kırlarda dolaşmak ne kadar güzel.

**********

  • Anlamını bilmediğim kelime: Yadigâr.
  • Metinde hangi cümlede?: İstanbul yadigârı.
  • Tahminim: Hatıra.
  • Sözlük anlamı: Bir kimseyi, bir olayı hatırlatan nesne veya kişi, andaç.
  • Cümlede kullanıyorum!: Dolatdaki fincanlar annemden yadigar kaldı.

**********

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirde şairin yaşamının belli dönemlerini yansıtan mekânlar nerelerdir?

  • Cevap: İstanbul’daki camiler, evler, yollar, meydanlar, Boğaziçi, Kız Kulesi, Beşiktaş, evlendirme dairesi, askerliğini yaptığı kışla, Küçüksu, Eyüp Sultan, Boğaz, Çengelköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Üsküdar, Adalar, Beyoğlu, Tünel.

2. Şairin yaşadığı yerleri her görüşünde başından geçen olayları tekrar yaşamasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Oralarda yaşadığı hatıralar aklına geldiği için olabilir.

3. Sizin de yaşadığınız şehirle özdeşleşen mekânlar nelerdir? Paylaşınız.

  • Cevap

4. Hangi şehirde yaşamak isterdiniz? Neden?

  • Cevap

5. Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’da yaşayan biri bu şiiri okuduğunda şair ile benzer duyguları hisseder mi? Tartışınız.

  • Cevap: Hissetmez. O dönem ile bu dönem arasında, mekanlar açısından farklılıklar vardır. Mesela Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’da bu kadar çok cami yoktu. Yollar farklıydı. Semtlerdeki evler farklıydı. Bu nedenle şairle aynı duyguları yaşaması pek mümkün değildir.

6. “Bu şehir çok değişti.” ifadesinde değişen şehir midir, o şehirde yaşayan insanlar mıdır? Tartışınız.

  • Cevap: İnsanlar değişir. İnsanların duyguları, düşünceleri değişir. Bunlar değiştikçe şehir de değişir. İnsanlar düşüncelerine ve duygularına göre şehirleri değiştirirler. Mesela insanlar zamanın kıymetini anladıkça, bir yere daha çabuk ulaşmak istediklerinde, o yerin yolunu kısaltmak için yolları değiştirirler, köprüler yaparlar. Böylece şehir değişir.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 227 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okuduğunuz şiirin çağrıştırdığı kavramları yazınız.

Cevap

  • Hatıra
  • Özlem
  • Mutluluk
  • Manzara
  • Kültür
  • Yaşam

b) Okuduğunuz şiirin ana duygusunu yazınız.

  • Cevap: Geçen yaşama duyulan özlem.

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki dörtlüklerde yer alan söz sanatlarını bularak karşılarına yazınız.

İstanbul
(…)
Bulut geçer üstünden,
Gemi gelir yanaşır.
Bir eski türküdür, kulağıma fısıldar,
“İçi dolu çamaşır.”
(…)
Ziya Osman SABA

  • CevapKonuşturma

Canım İstanbul
(…)
Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından
Hâlâ çığlıklar gelir Topkapı Sarayı’ndan.
Ana gibi yâr olmaz, İstanbul gibi diyar;
Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar…
(…)
N.Fazıl KISAKÜREK

  • CevapAbartma

İstanbul Müzmin Sevdam
(…)
Böl-çıkar, çarp-topla, hepsi İstanbul
İstanbul bir canan, bense sevdakâr
Her kim bir tuğlasını yerinden sökse
Bütün İstanbul’u üstüme yıkar.
Bahaettin KARAKOÇ

  • CevapAbartma

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 228 Cevabı

Aşağıdaki duvar yazısını yorumlayınız.

  • Cevap: Duvar yazısında İstanbul’da akıp giden zamanı anlatmaktadır.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda “İstanbul” şiiri ile daha önce okumuş olduğunuz “Türkiye’m, Anayurdum, Sebebim, Çarem” şiirinden birer dörtlük verilmiştir. Dörtlükleri inceleyerek yönergeleri uygulayınız.

a) Şair “İstanbul” şiirinde kendi yaşamı ile “İstanbul” arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Yazara göre İstanbul, yaşamındaki güzelliklerin, hatıraların mekanıdır.

b) Şair “Türkiye’m, Anayurdum, Sebebim, Çarem” şiirinde kendi yaşamı ile “Türkiye” arasında nasıl bir bağ kurmuştur?

  • Cevap: Yazara göre Türkiye, yaşamındaki iyi kötü tüm duyguları yansıtmaktadır.

c) Her iki şiirde verilmek istenen ortak mesaj nedir?

  • Cevap: İnsanların yaşadıkları yerler, onların yaşamını etkiler.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 229 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilleri yapılarına göre inceleyerek uygun tablolara yazınız.
• Gözlerimle kucaklar gibi uzaktan, seni görüyorum yine İstanbul.
• Durmuş bir tepende okuduğum mektep.
• Adalar’da çamların uykusunu anarım.
• Bir eski türküyü kulağıma fısıldar.
• Göğünde tanıdım ayın on dördünü.
• Eylül ayında okullar açıldı.
• Teyzemler hafta sonu bize gelebilir.
• Kuşlar, kuzey yarım küreden güney yarım küreye göç etti.
• Dolmabahçe Sarayı’nın inşaatı 1856 yılında bitmiş.
• İlimize büyük bir fabrika kuruluyor.
• Çamlıca Tepesi ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunar.
• Bana bu konuyu bir kere daha anlatıver.
• Lütfen hediyemi kabul buyurunuz.
• Bu kitabı bir haftada okuyuverdim.
• Çamlıca Tepesi’nde annemle birlikte gezindik.
• Hepimizi mutlu kıldınız.
• Uzun zamandır aramızdan su sızmıyor.
• Galata Kulesi’nden Haliç manzarası görülür.
• Ortaköy denince aklıma İskele Meydanı geliyor.
• Kız Kulesi’ne sandallarla ulaşılır.

  • Cevap

8. ETKİNLİK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 230 Cevabı 

Aşağıdaki sosyal medya grubundaki mesajları inceleyiniz. Ardından yönergeleri uygulayınız.

a) Şair İstanbul’un hangi özelliğinden dolayı “Gemilerde Talim Var” türküsüne atıfta bulunmuş?

  • Cevap: İstanbul’da deniz vardır. Denizinde de bir çok gemi bulunmaktadır.

b) Siz de yörenizle ilgili bir türkünün sözlerini ve hikâyesini arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. Ada Sahillerinde Bekliyorum türküsünün hikayesini sizinle paylaşmak istiyorum. 

O güzel ama sonu hüzünlü biten bir aşk hikayesidir… İstanbul Türküsüdür. Söz ve müziği anonimdir… Geçelim hikayesine…

Kahramanlarımız Suat Bey ve Şadiye Hanım…
Şadiye zengin bir konağın kızı… Suat ise fakir bir genç…
İkili adada karşılaşır, tanışır ve aşık olurlar.
Şadiye’nin babası bu sevdaya karşıdır.
Kış gelir Şadiye ve ailesi adadan ayrılır.
Genç Suat orada kalır ve sahilde Şadiye’yi bekler.
İki sevdalı arasında mektuplaşmalar olur.
İşte fırtınalı bir günde Suat kendini denizin azgın sularına bırakır.
Fırtına nedeniyle gelmeyen mektup bir gün sonra gelir. Şadiye mektupta “Suat, babamı nihayet izdivacımıza ikna ettim, gelip beni ailemden isteyebilirsiniz” yazar. İşte bu hüzünlü aşkın türküsü…

 

ADA SAHİLLERİNDE BEKLİYORUM

Ada sahillerinde bekliyorum
Her zaman yollarını gözlüyorum
Yârim seni seviyor istiyorum
Beni şâd et Şadiye’m başın için

Her zaman sen yalancı ben kani
Her zaman orta yerde bir mani
Her zaman sen uzakta ben müştak
Her telakkide bir hayalin yar

Adalar’dan Moda’lara geçilir
Yâr elinden zehir olsa içilir
Bu dünyada başa gelen çekilir
Beni şâd et Şadiye’m başın için

 

Nerede o mis gibi leylaklar
Sararıp solmak üzre yapraklar
Bana mesken olunca topraklar
Beni şâd et Şadiye’m başın için.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 231 Cevabı

Şehrinizde yapılan bir festivale katılmak için gelen bir grup çocuğa şehrinizi tanıtmak üzere görevlendirildiğinizi düşününüz. Bu konuda bir araştırma yaparak şehrinizi tanıtan bilgilendirici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslak plana uygun olarak hazırlayınız.

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum ve İstanbul ile ilgili yapmış olduğum kısa araştırmayı sizlerle paylaşma istiyorum. 

Şehrinizin kısa bir tarihi

İstanbul’un önemi arttıkça birçok devlet İstanbul’u ele geçirmek için kuşatmıştır. İlk kuşatma M.Ö. 340 yılında Makedonya Kralı Filip tarafından yapılmıştır. İstanbul Osmanlı Devleti için çok önemliydi. Bu nedenle de Padişah Beyazıt tarafından iki kez kuşatılmış ama alınamamıştır. II. Murat da kuşatmada başarılı olamadı. Fakat II. Mehmet’in kuşatması başarılı oldu ve bu başarısından dolayı “Fatih” ünvanı verildi.

Coğrafi özellikleri

İstanbul, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlayan köprü görevi gören ildir. Marmara ve Karadeniz sınırları vardır. Bölgenin %74’lük kısmı plato ve ovalardan oluşmakta. Bölge Karadeniz iklimi ile Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yaz ayları sıcak ve nemli geçerken kışları soğuk ve yağışlı geçer. Yüksek dağlar ve engeli arazi yapısına sahiptir. Bölgenin %74’ü plato ve yayla, %16’sı dağlardan, %10’a yakını ovalardan oluşur. Engebeli arazi ve dağlık araziden dolayı büyük ovalar yoktur. Bitki örtüsü Akdeniz ikliminin bitki örtüsünü anımsatır. Maki bitki örtüsü dikenli çalılardan oluşmakta. Boğaza dökülen en önemli akarsuları Küçüksu ve Göksu dereleridir. İlçelerde üç ayrı göl vardır üçü Avrupa yakasında bulunur. Terkos tatlı su gölü, Küçükçekmece ve Büyükçekmece gölleri tuzludur.

Nüfus ve ekonomisi

Nüfusuyla, 145 ülkeyi geride bırakan İstanbul’un nüfusuna 2012-2016 döneminde yaklaşık 1 milyon kişi daha eklendi. 2011’de 13 milyon 624 bin 240 kişi olan kentin nüfusu, 2012’de 13 milyon 854 bin 740, 2013’te 14 milyon 160 bin 467, 2014’de 14 milyon 377 bin 18, 2015’te de 14 milyon 657 bin 434 kişi olarak tespit edildi …

Tarihî ve turistik mekânları

Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Galata Kulesi, Sultan Ahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi sarayı, Kız Kulesi, Sirkeci Garı, Bebek Sahili, Adalar….

Kültürel özellikleri

İstanbul’un kültürel özellikleri saymakla bitmez. Camiler, saraylar, müzeler, adalar, plajlar, çarşılar, lokantalar, tavernalar gibi daha bir sürü kültürel açıdan özelliğe sahiptir. Bu özelliklerden bazılarına değinecek olursak; İstanbul’un geleneksel Türk lokantaları çok fazladır. Ancak bu lokantalar haricinde Uzak Doğu ve Avrupa mutfağına da çok sık rastlanılmaktadır. 1876 senesinde açılan Çiçek Pasajı içerisinde oldukça fazla tarihi bar, meyhane ve lokanta bulunmaktadır. Bunun dışında balık lokantaları da İstanbul’un vazgeçilmezleri arasındadır.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve kültürel açıdan çok önemli olan iki çarşı vardır. Bunlar Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısıdır. Ayrıca İstanbul’da Topkapı Sarayı, Yedikule Sarayı,İstanbul Boğazı, Rumeli Hisarı, Gülhane Parkı, Haliç, İstanbul Surları, Dolmabahçe Sarayı gibi pek çok tarihi kültürel özellik bulunmaktadır. Türk hamamları da İstanbul’un vazgeçilmezlerindendir. Bunların haricinde İstanbul’da bulunan tarihi binalar da bu kültürün birer parçasıdır.

Şehrinizde yetişen önemli şahsiyetler

Emre Kongar, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Hilmi Ziya Ülken, Halil İnalcık, Ömer Lütfi Akadlı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.