9. Sınıf Biyoloji Tutku Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

9. Sınıf Biyoloji ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 9. Sınıf Biyoloji ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Netbil Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı

9. Sınıf Netbil Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru:

5. ATP yapısını ve bulundurduğu grupları çizerek gösteriniz.

  • CevapATP nedir ve ne yapar?ATP – veya Adenozin Tri fosfat – yeryüzündeki tüm canlı organizmaların tek enerji taşıyıcısıdır. Mikroorganizmalar, gıda ve ışık kaynaklarından ATP formunda metabolize olan enerjiyi yakalar ve depolar.

    Hücre enerji gerektirdiğinde, ATP hidroliz yoluyla parçalanır. Yüksek enerji bağı bozulur ve bir fosforil grubu çıkarılır. Bu işlemden salınan enerji çeşitli hücresel süreçleri yönlendirmek için kullanılır. ATP sürekli olarak biyolojik reaksiyonlara katıldığı ve tüm yaşamın sağlığı ve büyümesinde merkezi olduğu için oluşur ve parçalanır.  ATP yani enerji, hücrelerin en temel enerji kaynağıdır. Asla bir hücreden diğer hücereye aktarılmazlar !

    Enerji yani ATP olmadan hiç bir hücre yaşayamaz, çoğalamaz !

    ATP = Adenin bazı + Riboz + 3 Fosfat

6. ATP molekülünün özelliklerini belirtip fosforilasyon ve defosforilasyon terimlerini açıklayınız.

  • Cevap: ATP molekülü = ADENİN + RİBOZ + 3 FOSFATTAN OLUŞUR.Adenosin trifosfat (ATP), canlı hücrelerde birçok işlemi yürütmek için enerji sağlayan karmaşık olan organik kimyasaldır. Kas kasılması, sinir dürtü yayılımı, kimyasal sentez gibi işlemlerin yapılmasını sağlar. Yaşamın her türünde bulunan ATP, genellikle hücre içi enerji transferinin merkezindedir.  Metabolik süreçlerde ATP tüketildiğinde, ya adenozin difosfat (ADP) ya da adenosin monofosfat (AMP) ya dönüştürür. Diğer süreçler ATP’yi yeniden oluşturur, böylece insan vücudu her gün kendi vücut ağırlığını ATP’ye geri dönüştürür. Aynı zamanda DNA ve RNA’nın bir öncüsüdür ve bir koenzim olarak kullanılır.

    Biyokimya açısından ATP, bir nükleozit trifosfat olarak sınıflandırılmıştır, bu da üç bileşenden oluştuğunu gösterir: azotlu baz (adenin), şeker ribozu ve trifosfat ‘tır.

B. Aşağıdaki kutucuklarda karışık olarak verilen mineralleri uygun tanımlarla eşleştiriniz.

1. Alyuvarda bulunan hemoglobin molekülünün yapısına katılır.

  • Cevap: Demir

2. Nükleik asitlerin ve ATP molekülünün yapısına katılır.

  • Cevap:  Azot

3. Tiroit bezinin hormonu olan tiroksinin yapısına katılır.

  • Cevap: İyot

4. Fotosentez reaksiyonlarında ışığı absorbe eden klorofil pigmentinin yapısına katılır.

  • Cevap: Magnezyum

5. Vücutta en fazla bulunan mineraldir. Kemiklerin ve dişlerin yapısına katılır.

  • Cevap: Kalsiyum

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.