9. Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

9. Sınıf Fizik ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 9. Sınıf Fizik ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Fizik Bilimi Cevapları

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Fizik Bilimine Giriş Sayfa 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 Fizik ve Bilim Araştırma Merkezleri Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 43 Cevabı

TÜBİTAK’ın yürüttüğü çalışmaların fizik biliminin gelişmesi için önemini iki örnek ile açıklayınız.

TÜBİTAK tarafından yürütülen genç beyinlerden çıkan bilimsel ve yeni çalışmalar fizik biliminin gelişime önemli rol oynamıştır.
TÜBİTAK 2017 de İzmir bölge sergisinde sunulan fizik projelerinden birkaçı şunlardır:
1- Jeotermal enerji santrallerinin çevreye olan olumsuzluklarını önlemek için nanoteknolojik çalışma.
2- İnsan sağlığına zararlı UV ışınlarının şiddetinin ölçümü.
3- Yüksek duyarlılıkta ölçüm yapabilen sıvı temelli optik eğim algılayıcısı.
Bunlar ve bunlara benzeyen birçok proje fiziğin gelişimde katkı sağlar.

TÜBİTAK’ın fizik alanında liselerle yürüttüğü çalışmaları araştırınız ve arkadaşlarınızla paylaşınız.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı

TAEK ve ASELSAN’da yapılan çalışmaların ve geliştirilen teknolojik ürünlerin fizik biliminin ilerlemesinde sağlayacağı katkıları araştırınız ve arkadaşlarınızla paylaşınız.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

CERN’de çeşitli ülkelerden binlerce fizikçinin bir arada çalışmasının ve yaptıkları çalışmalardan elde edilen sonuçların fizik bilimi açısından önemi hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Dünya fizikçilerinin yarısından fazlasının yer aldığı düşünülen büyük bir proje, hayallerin gerçekleşebileceğini gösteren eşsiz bir laboratuvar, ülkeler arası dostlukları geliştiren veya birbirine düşman olmasını sağlayan açık olduğu kadar gizli bir proje..
Fizikist ekibi olarak bu sayımızda Cern nedir?Cern de yapılan çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaların dünyamızı ve en önemlisi ülkemizi nasıl etkileyeceği sorularına cevap arıyoruz. Cern ile ilgili birçok kaynaktan gazete arşivlerinden TAEK,TÜBİTAK … gibi ülkemizin önemli kurumlarıyla işbirliği yapmaktadır

CERN’de yapılan deneylerin günlük hayatımıza kazandırdığı teknolojik uygulamaları araştırınız.

Dünyada bilim ve teknolojinin gelişimi öncelikle temel bilimlerde üretilen bilgiye dayanmaktadır. CERN’in birincil amacı, maddenin temel yapısını dolayısıyla parçacıkları ve onları bir arada tutan kuvvetleri araştırmaktır. CERN’de, elektron, proton gibi temel parçacık demetleri parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjilere çıkarılarak çarpıştırılmakta, ortaya çıkan yeni parçacıklar dedektörler aracılığı ile algılanmakta ve özellikleri analiz edilmektedir. CERN’de yapılan deneyler bu güne kadar 5 Nobel Fizik ödülüne konu olmuştur. Günümüzde insanoğlunun bilgiye ulaşma ve iletişim amacıyla kullandığı World Wide Web (www) sistemi CERN’de keşfedilmiş ve geliştirilmiştir. CERN’de yapılan araştırmalar, kullanılan ve geliştirilen teknolojiler dikkate alındığında dünya bilimine lokomotiflik yapmaktadır. CERN’de kullanılan teknolojilerin bir çoğu jenerik (doğurgan) teknolojidir. Bu teknolojilerin çıktıları arasında yeni ve akıllı malzemeler, süperiletken magnet, mikroelektronik, radyo frekans (RF) uygulamaları, vakum teknikleri, dedektör, görüntüleme, radyoterapi, veri depolama, veri işleme, uzay teknolojileri sayılabilir. Ayrıca CERN LHC çarpıştırıcısında üretilen bilgiyi toplamak, dünya genelinde dağıtmak ve işlemek üzere oluşturulan GRID ağ yapısı geleceğin internet altyapısı olarak yorumlanmaktadır. İnşallah yararım olmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı

Bilim insanları uzun süredir Mars’ta yaşam için gerekli koşulların var olup olmadığını araştırıyor. Mars’a gidiş süresinin nasıl kısaltılabileceği, barınma ve beslenmenin nasıl sağlanabileceği ve deneysel çalışmaların nasıl yürütüleceği bilim insanlarının araştırdıkları konulardan bazılarıdır. Fizik bilim insanları, araştırmalarını gerçekçi bir şekilde yürütebilmek için Dünya üzerinde Mars koşullarının oluşturulduğu alanlar da inşa etmektedirler.

Siz bir fizik bilim insanı olsanız bu alanlarda hangi konuları araştırmak istersiniz? Araştırmak istediğiniz konu veya konular fiziğin hangi alt alanı ile ilgilidir? Gerekçesiyle açıklayınız.

1) Mars üzerinde hareket eden araç tasarımında görev almak istenebilir. Hareket kelimesi, dinamik ile ilgilidir. Fiziğin dinamik alanını ilgilendirir.
2) Araç üzerinde kamera olması gerekir. Lensler olması gerekir. Bu da fiziğin optik alanına girer.
3) Alınan örneklerin incelenmesi gerekebilir. Bunun için görüntüleme sistemi kullanılabilir. Görüntüleme sistemi, nükleer fizik alanına girer.
4) Aracın ve araç üzerindeki elektriksel sistemler üzerinde çalışmak isteyen birisi için, elektriksel alan dalı önemlidir. Çünkü elektrik ile bu ilgilenir.
5) Aracın Mars yüzeyinde yönünü bulabilmesi için manyetik araçlar kullanılabilir. Bu da fiziğin manyetizma alanı ile ilgilidir.
6) Mars sıcaklıkları dikkate alınarak hazırlanan aracın, belirli sıcaklık koşullarına dayanması gerekir. Sıcaklık ile ilgilenen bilim dalı ise termodinamiktir.

NASA günlük hayatta kullanılan pek çok buluşa imza atmıştır. Bu buluşlar nelerdir? Araştırınız.

NASA’nın geliştrdiği ve her gün kullandığımız teknolojilerinden en önemlileri şunlar oldu:
Kanser Dedektörü: Farklı kanser türlerinin teşhisinde kullanılan Kanser Dedektörü, ilk olarak uzay gereçlerindeki kusurların tespiti için geliştirildi.
Mikroçip: Modern mikroçiplerin atası Apollo’nun yön bilgisayarında kullanılmıştı.
Kablosuz Aletler: İlk kablosuz aletler, Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleriydi.
Kulak Termometresi: Vücut sıcaklığını ölçen kamera benzeri ilk lensler, yıldızların doğumunu görüntülemek için kullanılmıştı.
Dondurulmuş Gıdalar: Yiyeceklerin ağırlığını azaltıp, ömrünü uzatan dondurma tekniklerini NASA’nın araştırmalarına borçluyuz.
Bina İzolasyonu: Evlerin izolasyonunda kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumakiçin geliştirildi.
Görünmez Diş Teli: Uzay araçlarında kullanılan materyaller artık diş tellerinin neden olduğu görüntülerin yaşanmasını önlüyor.
Joystick: Bilgisayar oyunlarının olmazsa olmazı joystickler ilk olarak Apollo Ay Aracı’nda kullanıldı.
Akıllı Süngerler: Uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski haline dönen akıllı süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilere dayanıyor.
Uydu Televizyonu: Uzay araçlarının göndediği sinyalleri düzenleyen teknoloji daha sonra uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sinyallerinin düzenlenesinde kullanılıyor.
Dayanıklı Lensler: Astronot kasklarında kullanılan özel madde ile çok daha dayanıklı lensler üretiliyor.
Ayakkabı Astarı: Spor ürünleri üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişmeleri kendi ürünlerinde kullanarak, daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretiyor.
Duman Dedektörü: İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirildi.
Mayo: Speedo tarafından geliştirilen ve yüzücülere haksız avantaj sağladığı için yasak getirilen özel mayolar, NASA’nın uzay araçlarında sürtünmeyi engellediği teknoloji ile aynı prensiplere sahip.
Su Filtresi: Günümüzde kullanılan su filtreleri, temelde NASA’nın uzayda bakterilere karşı geliştirdikleri ile aynı.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı

ISS’nin Dünya çevresindeki bir turu 90 dakika sürdüğüne göre mürettebat bir günde kaç kere gün doğumu ve batımı seyrediyordur?

ISS (International Space Station = Uluslararası Uzay İstasyonu) demektir.
Dünya kendi etrafındaki dönüşünü bir günde tamamlar. Bu esnada bir kere gün batımı görülür.
Bir gün = 24 saat
Bir saat= 60 dakika
Bir gün = 24*60 dakika
ISS ise bu süreyi 90 dakikada tamamlıyor. Bu durumda hızı daha fazla olmalı. Hız fazla ise, daha fazla gün batımı görüntülenir. Burada da ters orantı söz konusu olur.
24*60 dakikada 1 kez görülüyorsa,
90 dakikada ? kez görülür.
_______________________________
Ters orantı => 90*? = 24*60*1
? = 16
Yani ISS, 16 kez gün batımı görür.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Fizik Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı

Fizik dersinde hazırlanacak olan bir proje çalışmasında uyulması gereken etik kurallar nelerdir? Açıklayınız.

Etik, kelime anlamı olarak ahlak demektir. 
1- Fikrin bize ait olması ve bunu belirtmemiz lazım.
2- Eğer fikir bize ait değilse, başkasının projesinden esinlendiysek, kaynak göstermeliyiz. Projenin kendimize ait olduğunu söylememeliyiz.
3- Özensiz çalışıp, net olmayan sonuçlar almamalıyız. Dikkatli bir şekilde çalışmalıyız. Aldığımız değerler kesin olmalı.
4- Eğer projede bir veya bir kaç arkadaşımız ile birlikte çalışıyorsak, onların da isimlerini belirtmemiz gerekir. “Projeyi sadece ben yaptım.” dememeliyiz.

5- Fizik projelerinde deney ve gözlem yapmak önemlidir. Bunları yapmadan kafadan değer/sonuç yazmak yanlış olur. Bu şekilde yaparsak ahlaklı davranmış olmayız.

Bir Yorum yazılmış “9. Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.