9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ada Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzletilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

1. Diş çürümesinin nedenlerini söyleyiniz.

1 ) ÇOK SIK KAHVE TÜKETİMİ

Gün içerisinde çok defa kahve ve çay içme ile beraber atıştırma alışkanlığı, ağız içerisinde asit salgılayan bakterileri harekete geçirerek, bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine sebep olur. Çay ve kahve içmek isteniyor ise, mümkün olabildiğince şekersiz tüketilmeli veya bu içecekleri tercih etmektense, onun yerine süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Bu içeceklerin yanında aperatif olarak alınacak yiyeceklerden de, uzak durulmalıdır.

2 ) SİGARA KULLANIMI

Sigara içmek ağız kuruluğu, ağız kokusu, diş sararması ve ağız kanserine gibi birçok hastalığın meydana gelmesine zemin hazırlayabilir

3 ) DİŞ İPİ KULLANMAMA

Dişlerin sadece fırçalanması, ağız ve diş sağlığı açısından yeterli olmaz. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları, diş ipi yardımı ile temizlenebilir.

4 ) DİŞ FIRÇALAMAMA

Ağız sağlığının en önemli bakımı elbette ki dişlerin günde 2 defa fırçalanmasıdır. Dişler her yaşta, günde en az 2 defa dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir yenilenmeli, dişlerin fırçalanması esnasında da diş fırçası su ile ıslatılmamalıdır

5 ) YEMEK DIŞINDA TÜKETİLEN TATLI

Tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı açısından büyük önem taşır.

6 ) SU İHTİYACINI KARŞILAMAMA

Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en yararlı hareket, yemeğin ardından su veya süt içmektir. Yemek sonrası içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan alarak uzaklaştırır ve ağızda bulunan asidik ortamı nötr seviyeye indirir. Aynı zamanda süt içilmesi ile beraber, dişte kalsiyum oluşumuda artırır.

7 ) ÇİĞNENEMEYEN TATLILAR

Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemişten olabildiğince uzak durulmak gerekir. bunların tüketilmesi halinde ise, dişlerden arındırma işlemi titizlik ve özenle yapılmalıdır.

8 ) MEYVE VE SEBZELERDEN UZAK DURMA

Meyve ve sebzelerin içeriğinde bulunan vitaminler, dişetleri açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak yenmesi de, ön dişlerde mekanik temizliğin gerçekleşmesini sağlar.

9 ) ŞEKERLİ SAKIZ ÇİĞNEME

Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları çiğnemeye özen gösterseniz iyi olur. Şekersiz sakız, tükürük akışını daha fazla hızlandırarak, ağız içerisinin temizlenmesine ve ağız içinde bulunan asidin dengelenmesine destek olur

10 ) DİĞER SEBEPLER

Dişlerin çürümesi hem süt dişlerinde hem de kalıcı olan dişlerde görülebilir. Dişlerin diğer çürüme sebepleri ise;

  • Büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum, fosfor ve flüor açısından yetersiz besinlerin alınması ve şeker içeriği fazla olan besinlerin çok aşırı tüketilmesi,
  • Yumuşak besinler ile beslenilmesi
  • Çok sık hamile kalmak
  • Bebeklik çağı içerisinde yüksek ateşli hastalık geçirmek
  • Yanlış ve hatalı ilaç kullanılması da, sonucunda diş çürümesine sebebiyet veren etkenler arasında yerini alır. Bununla beraber, ağız açık kalacak durumda uyumak da, dişler içi zararlı olabilir.

2. Kalsiyum ve florun diş sağlığı ile ilişkisini açıklayınız.

Kalsiyum ve flor, diş sağlığında diş yapısına katılarak dişlerin beyaz, sağlam, güçlü, keskin, dirençli olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kalsiyum ve flor içeren besinlerin tüketilmesi, diş  macunlarının da kullanılması gerekir. Diş bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de budur. Diş sağlığı en önemli sağlık maddelerinden biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.