9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı cevapları her sınıf ve düzeyden öğrencilerin ödevlerine yardımcı olması için paylaşıyoruz. 2019 2020 Eğitim öğretim yılı için okullarda okutulan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı etkinlik cevapları için bu sayfayı baştan sona inceleyebilirsiniz. Daha iyi anlamanız için her bir etkinliği ayrı ayrı çözümledik. Eklenmesini ve düzeltilmesini istediğin yerler olursa yorum kısmından yazmayı unutmayın.

Sayfanın Cevapları:

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Miras Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Biyografi Otobiyografi Sayfa 210 Biyografi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 210 Cevabı

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Cahit Sıtkı Tarancı adlı metinde geçen “Kelimeler onun eline geçti mi munisleşiyor, sevimli bir hal alıyor.”cümlesinde altı çizili kelimenin anlamını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

  • CevapMunis kelimesi  sözlükte 1.Alışılan, alışılmış, yabancı olmayan 2. Cana yakın, uysal, sevimli gibi anlamlara geliyor. Metindeki bağlamda ikinci anlamı ağır basıyor.

2. Cahit Sıtkı Tarancı adlı metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap
    Ana düşüncesi: Cahit Sıtkı Tarancı Türk şiirinin en başarılı şairlerinden birisidir.
    Yardımcı düşünceleri: Cahit Sıtkı usta bir şairdir.

3. Metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap:  Metinde öyküleyici, açıklayıcı ve öğretici anlatım biçimleri kullanılmıştır. Metinde  tanık gösterme, benzetme,  karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır.

4. Metinde yazara / metne özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap Yazar metinde  açık, duru,  anlaşılır bir dil kullanmış, öyküleyici, açıklayıcı anlatım türlerinden yararlanmıştır.

5. Cahit Sıtkı Tarancı adlı metnin, yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Biyografik olan bu metinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın hayat hikayesi, yaşadığı dönemin gerçekliği anlatılmıştır. Metin kurmaca değil gerçektir. 

6. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metindeki bilgi, tespit ve görüşler tutarlı, geçerli ve doğrudur. Yazar biyografiyi yazarken Cahit Sıtkı Tarancı ile ilgili araştırma yapmış, onunla ilgili söylenenleri tanık göstererek alıntılamış ve nesnel bir biçimde biyografiyi yazmıştır. 

7. Biyografi türünde yazılmış diğer önemli eserleri ve bu eserlerin yazarlarını belirtiniz.

  • Cevap
  • Eski Yunan edebiyatında Plutarkhos’un Hayatlar, İngiliz edebiyatında William Roper’in Sir Thomas More’un Hayatı ve James Boswell’in Samuel Johnson’un Hayatı, Avusturya edebiyatından Stefan Zweig’ın Üç Büyük Usta dünya edebiyatının tanınmış biyografilerindendir.
    Tanzimat Dönemi’nde Beşir Fuat’ın Victor Hugo, Namık Kemal’in Evrak-ı Perişan, Recaizade Mahmut Ekrem’in Kudemadan Birkaç Şair, Muallim Naci’nin Osmanlı Şairleri;
    Servetifünun Dönemi’nde Süleyman Nazif’in Mehmet Âkif adlı eseri biyografi türünde öne çıkar.
    Cumhuriyet Döneminde İlhan Geçer’in Cahit Sıtkı Tarancı, Mithat Cemal Kuntay’ın Namık Kemal, Ahmet Rasim’in İlk Büyük Muharrirlerden Şinasi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Atatürk, Beşir Ayvazoğlu’nun Yahya Kemal, İhsan Işık’ın Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi adlı eserleri bu türün tanınmış örneklerindendir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 211 Cevabı

1. İnsanın kendi yaşam öyküsünü anlatması ile başka birinin yaşam öyküsünü anlatması arasında ne gibi farklar olabilir? Tartışınız.

  • Cevap: İnsanın kendi yaşam öyküsünü anlatan eserler otobiyografı denir. Biyografi ile otobiyografi arasındaki farklar ise şöyledir:
  • Biyografi ve Otobiyografi Arasındaki Farklar 
    1-Biyografi dolaylı otobiyografi doğrudan anlatım vardır.
    2-Biyografide nesnellik otobiyografide yer yer öznellik ağır basar.
    3-Biyografi, tanıtılan kişiyi çevresiyle birlikte ele alır; otobiyografide ise kişi anlatılanları kendisiyle sınırlar.
    4-Biyografi kişinin dış dünyasına otobiyografi iç dünyasına yöneliktir.
    5-Biyografide belgeler, otobiyografide bellek önem kazanır.

2. Yazarın kendi yaşam öyküsünü yazarken anılarından da yararlanması esere ne gibi özellikler katar? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Eseri daha ilgi çekici hale getirir, anlatımı sıradanlıktan kurtarır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.